Mythe en feiten over: kraanwater en waarom je het wilt filteren?

Wat zit er in mijn kraanwater en is filteren onzin? 

Voldoende water drinken is niet alleen gezond maar, van levensbelang. En Nederland heeft het schoonste drinkwater. Dat is wat je vaak hoort toch? Waterleidingbedrijven in Nederland filteren gemiddeld 80% van de vervuiling uit het water. Zo’n 20% van de vervuiling blijft dus achter in ons drinkwater. Dit zag ik ook terug toen ik mijn kraanwater onderzocht op afvalstoffen. Iets waar ik eigenlijk best wel van schrok. 

Maar als eerst: ben ik mega dankbaar dat wij hier uit de kraan kunnen drinken. Zelf heb ik 3 maanden in Malta gewoond en hier liep ik iedere dag ruim een kilometer met grote waterflessen te zeulen om te kunnen drinken en zelfs dat is een luxe. Op veel plekken in de wereld is zelfs date extra gemak. Even de supermarkt in en uit om water te halen.

Waarom gezond water drinken?

Het menselijk lichaam bestaat voor 70% uit water. Wat dus betekent dat water het hoofdbestanddeel is van elke cel in ons lichaam. Niet alleen onze cellen bestaan voor een groot deel uit water, maar ook in ons bloed en lymfe vloeistof. Het is dus belangrijk dat ons lichaam voldoende water binnenkrijgt om cellen, weefsels en organen goed te hydrateren. Zo blijft ons lichaam en onze organen goed blijven functioneren. 

Daarnaast zorgt het vocht in ons lichaam ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Hier hebben we verschillende organen voor. Ik zal ze even kort op een rijtje zetten: de lever, de darmen (ontlasting), de nieren, de longen (ademen), het lymfesysteem en de huid (door te zweten – onze huid wordt ook wel de derde nier genoemd). Omdat water zo een groot deel uitmaakt van ons lichaam en zo’n belangrijke functie heeft, is het super belangrijk om ons lichaam en organen gezond drinkwater te geven!

Waarom ik wel een waterfilter thuis heb.

Tuurlijk: ons kraanwater wordt uitbundig getest op schadelijke stoffen. Maar ondanks de hoge eisen komt er nog steeds veel wel in ons drinkwater. Lage concentraties dat wel. Maar in ons kraanwater vind je alsnog chemicaliën, olie, herbiciden, pesticiden, drugs en geneesmiddelen. Voornamelijk geneesmiddelen zoals de pil waarvan er lage concentraties in ons drinkwater zitten kunnen onze hormoonhuishouding verstoren. Zo heb ik laatst ook mijn kraanwater getest en schrok van de vervuiling. Dit deed ik met de meter van Zero Water. 

Nu kan je denken: een lage concentratie maakt toch helemaal niet zoveel uit? Hier kun je lezen dat ze daar in de Tweede Kamer anders over denken. 

Voor mij is een hormoon/darmproof levensstijl erg belangrijk om me goed en lekker in mijn vel te voelen. Ik duik daarom graag in verschillende onderwerpen om zo hormoon/darmproof mogelijk te leven. Dit is de reden dat ik voor gezond water (een waterfilter kies).

Maar hoe zuiver je dan het beste drinkwater?

Je kunt uiteraard kiezen om pakken of flessen water in de supermarkt te kopen. Zoals je misschien al weet is dit niet bepaald een duurzame oplossing en zijn de plastic waterflesjes één van de grootste milieuvervuilers (naast plastic zakjes). Daarnaast is bronwater bij lange na niet zo gezond als wordt gedacht.

Naast de vervuiling voor de planeet die dit plastic met zich meebrengt, is een groot deel van het water in deze flesjes ook vervuild, namelijk door microplastics. Hier ga ik niet te diep op in, want dat is al een blog op zichzelf haha.

Daarom heb ik gekozen voor een waterfilterkan. Dit zijn kannen met een ingebouwd filter. Je vult deze met kraanwater waarna het water door een filter sijpelt, hier hoef je zelf niets voor te doen. Ideaal en super easy!

Het zuiveren van water thuis met de ZeroWater filter heeft verschillende voordelen:

  • Het levert zacht water op, dus minder kalk in het water. Daardoor gaat keukenapparatuur langer mee.
  • Het water krijgt een betere smaak, ongewenste smaak- en geurstoffen worden verwijderd.
  • Koffie en thee smaakt lekkerder met gefilterd water.
  • Resten van verontreiniging in het water, zoals lood, medicijnresten en pesticiden worden volledig uit het water gefilterd.
  • Het water heeft minder belastende stoffen en is gezonder waardoor je cellen zo goed mogelijkl gehydrateerd worden.

Let op je mineralen

De filters van Zero Water zijn zo krachtig dat ze ook de mineralen uit het water filteren. Mineralen haal je uiteraard ook uit je voeding, maar als je daarnaast alleen nog maar gefilterd water wil drinken is het goed om de mineralen in het water aan te vullen.

Mineralen zijn de bouwstenen van je lichaam en een tekort hiervan zorgt sneller voor stress, haaruitval, hartkloppingen, vermoeidheid, veel plassen en hormonale klachten.

Daarom heb ik hieronder mijn favorieten supplementen op een rijtje gezet. Deze supplementen gebruik ik extra in tijden van meer stress, bezoekjes aan de sauna, een lange dag op het strand en work-outs waarbij ik veel zweet (denk aan HIIT). Dan is je verbruik en automatisch je behoefte extra hoog! 

Mijn favorieten (ik wissel deze vaak af):

De dosering kan je zien op de website.

Met de kortingscode charlotteanne10 krijg je op Vitakruid, Vitals en bij Vital Supply 10% korting op je bestelling. 

Voel je natuurlijk vrij om deze code te delen met mensen die jij dit ook gunt, hoe meer zielen hoe meer vreugde!

Conclusie

Het kraanwater in Nederland is vervuild en helaas dus niet zo gezond als gedacht wordt. Je kunt uiteraard bronwater drinken, maar zowel voor jezelf als de planeet niet de beste optie. Kies daarom voor een waterfilter. Zelf heb ik een Zero Water waterfilter waar ik echt mega enthousiast over ben. Hierboven heb je alles kunnen lezen over waarom water filteren belangrijk is, wat er in ons kraanwater zit, wat de Zero Water filtert en wat belangrijk is om op te letten met een filter. Een waterfilter is een eenmalige aanschaf, maar in mijn ogen meer dan waard! 

Want dan ben je zo goed/bewust bezig te zijn met je voeding krijg je al die chemicaliën alsnog binnen via de liters water die je (zo bewust) dagelijks drinkt! Dat zou zo zonde zijn. Daarom kijk ik niet alleen naar mijn gezondheid, pure voeding, maar ook naar water zonder restjes geneesmiddelen, antibiotica en pesticiden. Ik hoop jij ook! 

Tot slot heb ik het lekker makkelijk voor je gemaakt en kun je in mijn shop verschillende waterfilters vinden! Klik hier.

Liefs, Lot

3 gedachten over “Mythe en feiten over: kraanwater en waarom je het wilt filteren?

Geef een reactie