Waarom gezonde vetten eten cruciaal zijn voor een gezonde huid

Waarom gezonde vetten eten cruciaal zijn voor een gezonde huid

Als orthomoleculair therapeut, maar ook uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk gezonde vetten eten is voor het functioneren van ons lichaam, een mooie, stralende en gezonde huid. 

Wist je dat: onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en heeft veel bescherming en voeding nodig om gezond te blijven.
 
In de EMB bloedtest kan je meten hoe het ervoor staat met je vetzuurbalans. Vetzuurbalans = de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. Ik zie tegenwoordig in de praktijk dat de verhouding al gauw 1:20 is. Terwijl 1:1 tot maximaal 1:5 een goede balans is.
 
Omega-3 werkt als ontstekingsremmer en omega-6 bevordert ontstekingen, daarom is een juiste vetzuren balans van groot belang.
 
Hieronder zie je een voorbeeld van iemand waarbij worden te weinig vetten ingenomen of opgenomen.

disbalans van vetzuurbalans

Wil je dit ook voor jezelf checken? Meten=Weten!

Dan ga ik nu verder met alle ins en outs over waarom gezonde vetten zo cruciaal zijn voor een gezonde huid.

Wat bedoel ik met gezonde vetten?

Gezonde vetten zijn onmisbaar voor een gezonde huid en het algemene welzijn. Ze bestaan ​​uit onverzadigde vetzuren, zoals omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor ons lichaam, omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en we ze dus uit onze voeding moeten halen.

Omega-3 en omega-6 vetzuren zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals vette vis (let op hier bedoel ik geen gekweekte vis mee!), walnoten, chiazaad, lijnzaad en extra vergine olijfolie. Het is belangrijk om een ​​evenwicht te vinden tussen omega-3 en omega-6 vetzuren in onze voeding om zo de huid en het lichaam optimaal te ondersteunen.

Waarom gezonde vetten eten voor een gezonde huid?

Gezonde vetten spelen een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid. Dit zijn de belangrijkste functies:

  • Huidbarrière versterken: Gezonde vetten helpen bij het opbouwen en versterken van de natuurlijke huidbarrière. Dit beschermt de huid tegen uitdroging en beschadiging door externe invloeden.
  • Inflammatie tegengaan: Gezonde vetten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid. Dit vermindert het risico op huidaandoeningen zoals acne, eczeem, psoriasis en rosacea.
  • Hydratatie: Gezonde vetten dragen bij aan een gezonde hydratatie van de huid. Dit zorgt voor een gezonde, stralende en elastische huid.

Waarom zijn transvetten schadelijk voor de huid?

Transvetten, ook wel bekend als verzadigde vetten, zijn vetten die zijn bewerkt en veranderd door chemische processen. Deze bewerkte vetten zijn niet goed voor onze gezondheid en kunnen ook schadelijk zijn voor onze huid. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste redenen waarom transvetten schadelijk zijn voor onze huid:

  • Verminderen elasticiteit: Transvetten kunnen de elasticiteit van onze huid verminderen, waardoor rimpels en fijne lijntjes sneller kunnen ontstaan.
  • Verhoging kans op huidproblemen: Door hun ontstekingsbevorderende effect kunnen transvetten het risico op huidproblemen zoals acne, eczeem en rosacea verhogen.
  • Meer lezen over de berwerkte voeding? Klik hier

Welke gezonde vetten toevoegen aan je voedingspatroon?

Om de huid en het lichaam te ondersteunen met gezonde vetten, is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk aan omega 3 vetten. Hieronder staan ​​enkele voorbeelden.

Lijstje gezonde vetten (omega 3):

– vette vis: makreel, haring, sardientjes, zalm

– noten: pistache noten, walnoten, macadamianoten, pecannoten, hazelnoten

– zaden: chiazaad, lijnzaad, hennepzaad

– olie: lijnzaadolie, walnootolie, olijfolie, roomboter

– avocado, feta kaas, spinazie, winterpostelein, boerenkool en tuinkers (in kleinere mate)

– omega 3 supplement (ik kies het liefst voor deze twee supplementen: Omega 3 Vitals en Omega 3 Vitakruid)

Code: charlotteanne10 voor 10% korting bij Vitakruid en Vitals

Het is ook belangrijk om ongezonde vetten, zoals verzadigde vetten en transvetten, te vervangen door gezonde vetten. Dit doe je door bewerkte voedingsmiddelen, zoals fast food en geraffineerde producten te vervangen met de bovenstaande lijst.

Meer weten over wie ik ben en wat ik doe?

Meest gestelde vragen over het eten van omega 3 vetten voor een gezonde huid:

Hoe belangrijk is het om een ​​evenwicht te vinden tussen omega-3 en omega-6 vetzuren?

Het vinden van een evenwicht tussen omega-3 en omega-6 vetzuren is belangrijk omdat ze samenwerken om onze huid en het lichaam gezond te houden.

Waarom zijn transvetten slecht voor de huid?

Transvetten kunnen de elasticiteit van onze huid verminderen en het risico op huidproblemen zoals acne, eczeem en rosacea verhogen door hun ontstekingsbevorderende effect.

Is het nemen van supplementen met gezonde vetten nuttig voor de huid?

Het nemen van supplementen van omega 3 of borage supplementen is zeker goed voor de huid, maar het is belangrijk om te overleggen met een arts of orthomoleculair therapeut om te bepalen of supplementen nodig zijn en welke dosering geschikt is.

Hoe beïnvloeden andere aspecten van het dieet, zoals suiker en cafeïne, de huid?

Andere aspecten van het dieet, zoals suiker en cafeïne, kunnen de huid ontsteken en de huidbarrière beschadigen, wat leidt tot huidproblemen. Het is belangrijk om een ​​evenwichtig dieet te volgen met een adequate hoeveelheid gezonde vetten, suikers en cafeïne.

Hoe beïnvloedt stress de huid en hoe kan het worden beheerd met gezonde vetten?

Stress kan de huid ontsteken en het immuunsysteem aantasten, wat leidt tot huidproblemen. Gezonde vetten helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem, dus het is belangrijk om gezonde vetten op te nemen in het dieet en tegelijkertijd stress te beheersen door middel van ontspanningsoefeningen en voldoende slaap.

Geef een reactie