Bij het kiezen van een eiwitpoeder sta je wellicht voor de vraag; ga ik voor een plantaardige eiwitpoeder of een dierlijke eiwitpoeder? Het is goed om te weten welke voor- en nadelen beide opties hebben, zodat je hier een weloverwogen keuze in kan maken.
Dierlijke eiwitten
Dierlijke eiwitten vormen een belangrijke voedselbron in veel diëten vanwege hun volledige aminozuurprofiel en hoge biologische beschikbaarheid. Ze bevatten alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft voor verschillende biologische processen, waaronder de opbouw en het onderhoud van spieren, weefsels en organen. Voorbeelden van dierlijke eiwitbronnen zijn vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt. Daarnaast zijn dierlijke eiwitten rijk aan belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine B12, ijzer, zink en omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor een goede gezondheid.
Zodra een dierlijke eiwitpoeder wordt ontwikkeld, zijn er twee veelvoorkomende mogelijkheden; een eiwitpoeder op basis van wei-eiwit of caseïne. Ondanks de bovenstaande voordelen, zijn er ook nadelen verbonden aan deze twee opties. Zo is zowel wei-eiwit, als caseïne een bijproduct van de kaasproductie en daarom goedkoop en direct beschikbaar. Bovendien kan lactose, een natuurlijke suiker in zuivelproducten, problemen veroorzaken bij mensen met lactose-intolerantie, wat spijsverteringsproblemen zoals buikpijn, winderigheid en diarree kan veroorzaken. Ook zijn dierlijke eiwitten hoger in verzadigd vet en cholesterol, wat kan bijdragen aan het risico op hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen bij overmatige consumptie.
Daarnaast hebben dierlijke eiwitten ook een aanzienlijke negatieve impact op het milieu. De productie van dierlijke eiwitten vereist vaak grote hoeveelheden land, water en voer, wat kan leiden tot ontbossing, watervervuiling en verlies van biodiversiteit. Bovendien is de veeteelt verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de uitstoot van broeikasgassen, zoals methaan en kooldioxide, die bijdragen aan klimaatverandering en milieuproblemen verergeren.
Plantaardige eiwitten
Plantaardige eiwitten, komen voor in voedingsmiddelen zoals peulvruchten, noten, zaden en granen. Individueel kunnen ze mogelijk niet alle essentiële aminozuren bevatten, maar door ze te combineren met een ander ingrediënt kunnen ze een compleet eiwitprofiel vormen. Een plantaardige eiwitpoeder kan diverse basissen hebben. Denk bijvoorbeeld aan erwten- eiwit, rijst-eiwit, hennep-eiwit, soja-eiwit of quinoa-eiwit. Verder kunnen plantaardige eiwitten verschillende vitamines bevatten, afhankelijk van de ingrediënten en productiemethoden. Een aantal voorbeelden zijn: Vitamine A, D, A, E en B9 (Foliumzuur). Plantaardige eiwitten zijn over het algemeen laag in verzadigd vet, cholesterolvrij en bevatten vezels, antioxidanten en fytochemicaliën die bijdragen aan een goede gezondheid en het risico op chronische ziekten verminderen. Bovendien bevatten plantaardige eiwitten geen lactose en hebben ze een kleinere milieu-impact, omdat ze minder natuurlijke hulpbronnen verbruiken en de uitstoot van broeikasgassen verminderen.
Doorslaggevende factor
Hieronder vind je een samenvatting van de bovenstaande opties, wat doorslaggevend kan zijn bij de keuze tussen plantaardig eiwitpoeder en dierlijke eiwitpoeder.
- Gezondheidsvoordelen:
Plantaardige eiwitten zijn over het algemeen lager in verzadigd vet en cholesterol in vergelijking met dierlijke eiwitten. Ze kunnen bijdragen aan een gezond hart en het risico op chronische ziekten, zoals hartziekten, obesitas en bepaalde vormen van kanker, verminderen. Plantaardige eiwitten zijn ook rijk aan vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen, wat extra voedingsvoordelen biedt. - Milieuvriendelijkheid:
Plantaardige eiwitten hebben aanzienlijk minder impact op het
milieu in vergelijking met dierlijke eiwitten. De productie van plantaardige eiwitten vereist
minder natuurlijke hulpbronnen, zoals water en land, en resulteert in minder uitstoot van
broeikasgassen. Door te kiezen voor plantaardige eiwitten kunnen individuen bijdragen aan
het tegengaan van klimaatverandering, het behoud van ecosystemen en het verminderen
van vervuiling. - Allergieën en intoleranties:
Plantaardige eiwitten bieden een uitstekend alternatief voor mensen met allergieën of intoleranties voor dierlijke eiwitten of specifieke componenten die in dierlijke producten worden aangetroffen. Plantaardige eiwitten zijn van nature vrij van veel voorkomende allergenen, zoals lactose, en zijn geschikt voor mensen met lactose- intolerantie. Ze bieden ook opties voor mensen met allergieën voor eieren, zuivel of andere dierlijke ingrediënten.
Vegan eiwitpoeders van Green Harvey
Bij de ontwikkeling van de Vegan eiwitpoeders van Green Harvey is gekeken naar de negatieve aspecten van het gebruik van dierlijke eiwitpoeders. Klachten als een opgeblazen gevoel, slechte vertering en huidproblemen kwamen hier vaak naar voren.
Zoals hierboven te lezen is, is lactose een mogelijke boosdoener in dit verhaal en daarom zit dit ingrediënt van nature niet in de Vegan eiwitpoeders. Daarnaast kunnen mensen gevoelig zijn voor gluten en soja, waardoor die ook geëlimineerd zijn in de Vegan eiwitpoeders.
De klachten zijn grondig onderzocht en op basis daarvan zijn bepaalde ingrediënten toegevoegd die de spijsvertering, een opgeblazen gevoel en de huidproblemen juist verbeteren. Denk daarbij aan ingrediënten als spijsverteringsenzymen, acaciavezels en superfoods zoals Maca- en rode bietenpoeder.
Het eindproduct is een heerlijke Vegan eiwitpoeder, waar sporters écht baat bij hebben. Door de krachtige ingrediënten worden voedingsstoffen bijvoorbeeld beter opgenomen, waardoor er meer resultaat wordt behaald.
Neem een kijkje op www.greenharvey.com om de producten te ontdekken!
Beschikbare smaken: