Vasten voor vrouwen; waarom wel of juist niet?
Wat is vasten eigenlijk? Ik hoor vaak vrouwen om mij heen trots vertellen dat ze vasten of aan intermittent fasting doen. Ze vertellen dan dat zij de hele dag niet eten om af te vallen. Zodat wanneer er wel gegeten wordt, zij van alles kunnen snaaien. Ik krijg daar echt kippenvel van want vasten is niet bedoeld om jezelf uit te hongeren om vervolgens zomaar alles wat niet goed voor je is te gaan eten.
Het is altijd belangrijk om eerst een goede relatie met jezelf en voeding te hebben, te weten wat vasten inhoudt en het met de juiste intentie en begeleiding te doen. Ik schrijf daarom deze blog om je goed te informeren en je de juiste handvatten aan te bieden!
Wie vast, doet dat om tot zichzelf te komen.
Vasten is een eeuwenoude traditie en in veel religies terug te vinden. In het jodendom vast men op Jom Kippoer, de Grote Verzoendag. In de islam is het vasten een van de ‘vijf zuilen’. Zo vasten alle gezonde en volwassen mensen tijdens de Ramadan van ochtendschemer tot zonsondergang en laten ze eten en drinken staan. Het christendom kent vooral de veertigdaagse vastentijd voor Pasen.
De jagers en verzamelaars uit de prehistorie (onze voorouders) deden eigenlijk ook niet anders dan bepaalde periodes vasten. Dit kwam door verschillende redenen: de seizoenen, het klimaat en de beschikbaarheid van voedsel. Soms hadden zij simpelweg geen eten tot hun beschikking. Dat kun je je nu misschien niet voorstellen met al het gemak waarmee wij aan voedsel kunnen komen.
Voor de jagers en verzamelaars had dit gebrek aan voedsel veel positieve effecten. Zo versterkte het hun instincten en verbeterde het hun energielevel. Dit droeg daarmee ook bij aan een goede jacht. Al was het toen voor hen misschien geen bewuste keuze; onze voorouders ondervonden wel alle gezondheids- en welzijns voordelen van het vasten.
Nu je wat meer over de geschiedenis weet wil ik je wat meer vertellen over het vasten.
Vasten of uithongeren?
Ten eerste zijn vasten en uithongeren twee compleet verschillende dingen:
Verhongeren is onvrijwillig niet eten (dus geen bewuste keuze). Mensen die verhongeren hebben geen idee wanneer en wat de volgende keer is dat ze weer kunnen eten. Dit gebeurt bijvoorbeeld in tijden van oorlog en hongersnood, wanneer voedsel schaars is.
Vasten daarentegen is de vrijwillige onthouding van eten om spirituele, godsdienstige, gezondheids- of andere redenen. Eten is gemakkelijk verkrijgbaar, maar je kiest er bewust voor om niet te eten.
Er zijn verschillende redenen om te vasten. Zelf zet ik het graag in als een soort reset voor mijn lichaam. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat vasten niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je brein. Het zorgt ervoor dat ons lichaam zijn afval opruimt. Zowel in de organen als in de hersenen remt vasten schadelijke afbraakprocessen, veroorzaakt door ontstekingsreacties en oxidatieve stress.
● Verbetert een gezonde eetlust.
● Laat je weer fitter voelen.
● Geeft mentale rust.
● Normaliseert oxidatieve stress en ontstekingen.
● Helpt je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
● Verbetert je darmmicrobioom.
● Verbetert je energieniveau (mitochondriale disfunctie).
● Verbetert de hersenfuncties.
Vasten voor vrouwen
Nu weet je al meer over wat vasten is en waar het vandaan komt. Misschien heb je er al wel eens over gelezen, want ik zie veel collega-therapeuten schrijven over dat vasten niet goed is voor vrouwen. Nu zit hier zeker een kern van waarheid in, maar het is niet zo zwart-wit. Dat is het nooit.
Het hangt namelijk van de persoon en zijn of haar omstandigheden af, of vasten wel of niet goed is. Daarom zeg ik ook altijd laat je hier goed over informeren. Want vasten kan namelijk ook voor vrouwen krachtig en helend zijn als het op de juiste manier gebeurt!
Wanneer kun je als vrouw (maar ook als man) beter niet vasten?
● Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft en tijdens je menstruatie.
● Wanneer je onder de 18 jaar bent (dit geldt ook voor mannen).
● Wanneer je onder de 25 jaar bent (wil je liever niet voor een lange tijd achter elkaar vasten. Om de dag vasten zou wel kunnen + niet sporten tijdens je vast, bewegen kan altijd: wandelen, stretchen, yoga).
● Wanneer je heel veel stress ervaart en al lange tijd aan het overleven bent of angststoornissen hebt. (dit geldt ook voor mannen).
● Wanneer je een van de volgende eetstoornissen hebt: klik hier (dit geldt ook voor mannen).
● Wanneer je ondergewicht hebt (dit geldt ook voor mannen).
* Wanneer je medicatie slikt, is het altijd belangrijk om eerst toestemming te vragen aan je behandelend arts of therapeut.
Als je geen van deze bovenstaande punten van toepassing is op jou, heb ik goed nieuws voor je! Je kunt ook beginnen met vasten. Ik weet niet waarom er zo’n slecht beeld rondom vasten voor vrouwen is ontstaan. Waarschijnlijk door niet de juiste begeleiding of informatie.
Want er zijn veel studies die laten zien dat zowel mannen als vrouwen goede resultaten behalen met vasten! Ook zie je dat deze oeroude traditie vroeger altijd door zowel mannen als vrouwen is gebruikt, de ramadan is daar een mooi voorbeeld van.
Ook laten studies zien dat vasten geen invloed heeft op de productie van hormonen, wanneer vrouwen gezond zijn (geen van de bovenste punten aan kruisen en dus een goed vetpercentage hebben). Daarbij is het altijd belangrijk, voor mannen en vrouwen, dat je altijd per persoon en per situatie moet kijken of vasten geschikt voor jou is. Merk je dat je lichaam bijvoorbeeld rondom je menstruatie meer energie nodig heeft, vast dan niet en luister naar je lichaam!
Wil je nu beter in je vel komen te zitten, je lichaam eens een goede reset geven zodat het afvalstoffen kan opruimen en je weer fitter en energieker gaan voelen? Dan is Program Reboot iets voor jou! Dit is het perfecte opstapje om kennis te maken met vasten onder goede begeleiding. Klik hier voor meer informatie en datums om aan te sluiten.
Wil je meer over het programma of nog dieper induiken op jouw hormonen of eventuele disbalansen en kijken waar jij tegenaan loopt? Plan dan hier een kennismakingsgesprek in of maak een afspraak! (Klik hier)
Liefs, Lotte
©️ Charlotte Anne, @CHARLOTTEANNENL and https://charlotteanne.nl, 2022
Wetenschappelijke studies:
Browning JD, Baxter J, Satapati S, Burgess SC.
The effect of short-term fasting on liver and skeletal muscle lipid, glucose, and energy metabolism in healthy women and men. J Lipid Res. 2012 Mar;53(3):577-586. doi: 10.1194/jlr.P020867. Epub 2011 Dec 3. PMID: 22140269; PMCID: PMC3276482.
Soules MR, Merriggiola MC, Steiner RA, Clifton DK, Toivola B, Bremner WJ.
Short-term fasting in normal women: absence of effects on gonadotrophin secretion and the menstrual cycle. Clin Endocrinol (Oxf). 1994 Jun;40(6):725-31. doi: 10.1111/j.1365-2265.1994.tb02505.x. PMID: 8033362.
Boek: Fast this way – Dave Asprey