Ontpillen: Stoppen met de anticonceptie pil

Oh, die kleine pilletjes, ze lijken zo onschuldig, maar ze kunnen een ware achtbaan van emoties en lichamelijke klachten veroorzaken. Wij, vrouwen weten er alles van. We nemen ze gedachteloos in, maar eigenlijk zetten ze onze hormoonhuishouding volledig op zijn kop. Hoe werkt ontpillen? Ik hoor veel vragen rondom het stoppen met de anticonceptiepil.

Herkenbaar? Dan ben je niet alleen. Maar hey, er is licht aan het einde van de tunnel!

Wat doet zo’n pilletje nou?

Het is bijna ongelooflijk als je bedenkt wat dat kleine tabletje, dat je dagelijks gedachteloos inneemt bij het tandenpoetsen, allemaal teweeg brengt in jouw systeem. Toch zorgt de combinatie van oestrogeen en progestageen ervoor dat je (bijna) niet zwanger kunt worden. Je natuurlijke cyclus wordt op z’n kop gezet: er vindt geen eisprong meer plaats.

Je kunt wel stellen dat je geen cyclus meer hebt, want je baarmoederhals wordt zo goed als ondoordringbaar voor zaadcellen en je baarmoeder werkt de innesteling van een eventueel toch bevruchte eicel tegen. En in de stopdagen heb je wel een bloeding, maar dit is NIET hetzelfde als je natuurlijke ongesteldheid.

De uitdagingen na het stoppen

Klachten na het stoppen met de pil

Ben je net gestopt met de pil of van plan om te stoppen? Zie ik in mijn parktijk vaak klachten als:

  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Veranderingen in je gewicht
  • Acne in je gezicht of hals
  • Gevoelige tepels en borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan

Na het vaarwel zeggen tegen de anticonceptiepil kan het wel tot zes maanden duren voordat je natuurlijke cyclus zijn oude ritme terugvindt. Maar guess what? Die mood swings en die onvoorspelbare huid?

Ze zijn eigenlijk gewoon je lijf dat je een high five geeft omdat je weer in balans komt!

Zwangerschap voorkomen

Maar dat is niet het enige, wat ik in mijn kring vaak hoor en zie is: ik heb echt geen zin in dat gedoe met condooms!?

I get it. Ook hier heb ik tips voor: in deze blog deel ik natuurlijke alternatieven.

Want een koperen/hormoonspiraaltje of de anticonceptiepil is namelijk niet voor elke vrouw een fijne oplossing om zwangerschap tegen te gaan.

Het kan immers je hele hormoonbalans in de war schoppen. Denk aan vermoeidheid, moodswings, een trage schildklier, vitamine- en mineralentekorten, huidklachten en last but not least… een laag libido! Het lijkt wel alsof je hormonen tegen je werken, in plaats van voor je.

Ontpillen: terug naar je natuurlijke balans

Maar wat als ik je vertel dat er een weg terug is naar je natuurlijke cyclus? Dat je lichaam weer in balans kan komen zonder die synthetische hormonen die je in de war brengen? En dat er genoeg goede en vooral veilige alternatieven zijn voor de pil. Ja, echt! Het is tijd om te ontpillen en weer te leren luisteren naar je lichaam.

Dat is echt mijn missie! Vrouwen en hun hormonen helpen terug te keren naar hun natuurlijke zelf

In mijn e-gids: ontpillen neem ik je mee op deze spannende reis. Ik begrijp je struggles, ik ken de ups en downs van het stoppen met de pil, echt ik heb ze allemaal gehad. Ruim 2 jaar ben ik op zoekn geweest nadat mijn menstuatie wegbleef toen ik stopte met de pil. Ik heb al mijn kennis gebundeld in een gids. Vol praktische inzichten, tips en tricks om je te helpen op weg naar een leven zonder hormonale anticonceptie.

En geloof mij, er zijn zoveel positieve veranderingen die je kunt verwachten!

Benieuwd naar meer?

Doe mee met ons en ontdek de wereld van ontpillen. Want hey, je hormonen horen voor je te werken, niet tegen je. Dus laat die pilletjes achterwege en omarm je natuurlijke cyclus. Want vrouw, jij verdient niets minder dan het beste voor jezelf!

Meest gestelde vragen over ontpillen:

In mijn e-gids ga ik hier nog veel uitgebreider op en en heb ik bij ieder vraagstuk mega veel praktische tips, maar om je vragen alvast te beantwoorden:

Hoe stop je met de anticonceptiepil?

Stoppen met de anticonceptiepil kan variëren van persoon tot persoon. Het aller fijnst is het om dit onder begeleiding te doen of mijn e-gids als lijdraad te pakken. Sommige vrouwen stoppen abrupt, terwijl anderen ervoor kiezen om geleidelijk af te bouwen. In mijn e-gids: ontpillen geef ik uitgebreide tips en adviezen over hoe je veilig en effectief kunt stoppen met de pil.

Hoe lang duurt het om te ontpillen?

Het proces van ontpillen kan verschillen per persoon. Over het algemeen kan het enkele maanden tot een jaar duren voordat je lichaam weer zijn natuurlijke hormonale balans heeft bereikt. In mijn e-gids: ontpillen geef ik inzicht in wat je kunt verwachten tijdens het ontpillen en hoe je je lichaam kunt ondersteunen tijdens dit proces.

Wat zijn de bijwerkingen van het stoppen met de pil?

De bijwerkingen van het stoppen met de pil kunnen variëren, maar veelvoorkomende symptomen zijn onder meer buikpijn, hoofdpijn, stemmingswisselingen, en een onregelmatige menstruatie. In mijn e-gids: ontpillen bespreek ik uitgebreid de mogelijke bijwerkingen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Hoe lang duurt het voordat je cyclus weer normaal wordt na het stoppen met de pil?

Na het stoppen met de pil kan het enige tijd duren voordat je natuurlijke cyclus zich weer herstelt. Dit kan variëren van enkele maanden tot een jaar. In mijne-gids: ontpillen geef ik tips en adviezen om je cyclus te ondersteunen tijdens dit herstelproces.

Welke natuurlijke methoden zijn er om te ontpillen?

Er zijn verschillende natuurlijke methoden om te ontpillen, waaronder supplementen, kruiden, voeding, leefstijlaanpassingen en het ondersteunen van je lever- en darmgezondheid. In mijn e-gids: ontpillen bespreek ik deze methoden in detail en geef ik praktische tips om je te helpen bij het ontpillen.

Wat merk je van Ontpillen?

Tijdens het proces van ontpillen kun je verschillende veranderingen in je lichaam en gezondheid ervaren. Sommige vrouwen merken verbeteringen in hun huidkwaliteit, humeur en energieniveau, terwijl anderen te maken krijgen met bijwerkingen zoals buikpijn, hoofdpijn en stemmingswisselingen. In mijn e-gids: ontpillen deel ik ervaringen, tips en inzichten in wat je kunt verwachten tijdens het ontpillen.

Helpt ontpillen bij het oplossen van hormonale problemen zoals acne?

Ontpillen kan helpen bij het oplossen van hormonale problemen zoals acne, omdat het je lichaam de kans geeft om zijn natuurlijke hormonale balans te herstellen. Veel vrouwen ervaren verbeteringen in hun huidkwaliteit na het stoppen met de pil. In mijn e-gids: ontpillen bespreek ik de relatie tussen hormonen en huid + tips om acne en andere huidproblemen aan te pakken tijdens het ontpillen.

P.S. ik heb een nieuwe e-gids gemaakt, helemaal gericht op stoppen met de pil.

Je investeer €27,00 (met korting) in jezelf en je hormonen voor de rest van je leven.

Benieuwd hoe jij kunt floreren zonder die synthetische hormonen?

Na het vaarwel zeggen tegen de anticonceptiepil kan het wel tot zes maanden duren voordat je natuurlijke cyclus zijn oude ritme terugvindt. Maar guess what? Die mood swings en die onvoorspelbare huid?

Ze zijn eigenlijk gewoon je lijf dat je een high five geeft omdat je weer in balans komt!

En het wordt alleen maar beter: veel vrouwen merken dat hun huid gaat stralen en hun humeur verbetert enorm na het stoppen met de pil. Wil je weten wat je nog meer kunt verwachten?

Ik deel al mijn tips en tricks (die ik zelf en veel vrouwen in mijn praktijk hebben toegepas) nu in mijn nieuwste e-gids: ONTPILLEN

Succes en liefs,

Charlotte Anne

Orthomoleculair therapeut

Meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Of volg mij via Intagram voor dagelijkse inspriatie en tips!

Natuurlijk blaasontsteking bestrijden en voorkomen. Tips van een orthomoleculair therapeut voor een gezonde blaas.