Onthulling: De verborgen gevaren en bijwerkingen van de anticonceptiepil

Onthulling: De verborgen gevaren en bijwerkingen van deanticonceptiepil. Alles wat je wilt weten over de pil voordat je een keuze maakt.

Als orthomoleculair therapeut ben ik altijd op zoek naar manieren om mijn patiënten te helpen hun gezondheid (zowel fysiek als mentaal) te verbeteren, en dat betekent soms dat we ons bezighouden met onderwerpen die velen als taboe beschouwen. Dit is een onderwerp waar ik zelf lange tijd erg mee heb gestoeid en waar ik regelmatig vragen over krijg in de praktijk en vrouwen om mij heen. Eén van deze onderwerpen is: de bijwerkingen van de anticonceptiepil.

Hoewel de anticonceptiepil al jaren een go-to oplossing is voor het voorkomen van zwangerschap, zijn er verborgen gevaren die niet altijd worden besproken. In deze blog zal ik je mee nemen in de wereld van de anticonceptiepil, ervaringen delen van mij en vrouwen in mijn praktijk, de bijwerkingen, risico’s en alternatieven bespreken.

Wat is de anticonceptiepil?

De anticonceptiepil is een vorm van hormonale anticonceptie die wordt gebruikt door vrouwen om zwangerschap te voorkomen. Er zijn twee soorten anticonceptiepillen: combinatiepillen en minipillen. Combinatiepillen bevatten zowel oestrogeen als progestageen, terwijl minipillen alleen progestageen bevatten. Beide soorten anticonceptiepillen werken door het beïnvloeden van de hormonale balans in het lichaam. Wat ervoorzorgd dat de ovulatie uitblijft en wij vrouwen tijdelijk niet meer vruchtbaar zijn.

Bijwerkingen van de anticonceptiepil:

Net als elk medicijn, heeft de anticonceptiepil bepaalde bijwerkingen.

Veelvoorkomende bijwerkingen die ik in mijn praktijk voorbij zie komen zijn:

  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • vermindering van libido
  • gewichtstoename
  • hormonale onbalans

Sommige vrouwen hebben ook last van acne, depressie, angst en vaak hoor ik dat vrouwen zich niet lekker in hun vel voelen. Het word vaak omschreven als “ik voel me niet mezelf”. Ook zie ik vaak een langdurig uitblijvende mensturatie na hets toppen met de pil.

Ernstige bijwerkingen kunnen zijn bloedstolsels, hart- en vaatziekten, borstkanker en leverproblemen. Langetermijneffecten kunnen onder andere zijn: vermindering van botdichtheid, veranderingen in de bloedsuikerspiegel en verstoring van de hormoonbalans.

Andere risico’s/ bijwerkingen van de anticonceptiepil:

Eén van de grootste risico’s van de anticonceptiepil is het risico op bloedstolsels. Bloedstolsels kunnen zich vormen in de bloedvaten en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals een hartaanval of beroerte. Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, hebben ook een verhoogd risico op borstkanker. Dit risico neemt af na het stoppen met de pil, maar het blijft wel verhoogd in vergelijking met vrouwen die de pil niet gebruiken.

Een ander risico van de anticonceptiepil is een hormonale onbalans. De pil beïnvloedt de natuurlijke hormonale balans in het lichaam, waardoor sommige vrouwen last krijgen van symptomen zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid en gewichtstoename.

Het is eigenlijk ook wel logisch dat ons lichaam hier zo van slag van raakt, want dit is geen natuurlijke cylus meer. De natuur het het niet zo bedacht. Ik denk graag met je mee een deel daarom alternatieve die ik zelf erg prettig vind.

Alternatieven:

Er zijn verschillende alternatieven voor de anticonceptiepil die niet zo belastend zijn voor het lichaam.

De Barrièremethode:

Een van de meest populaire alternatieven is de barrièremethode: het gebruik van condooms. Deze methode werkt door het fysiek blokkeren van de zaadcellen, waardoor zwangerschap wordt voorkomen. Kies wel voor condooms zonder meuk, want sommige codooms/glijmiddel kan onze vaginaleflora aantasten (meer kans op schimmelinfecties).

Natuurlijke anticonceptie:

Een andere optie is natuurlijke anticonceptie, zoals het volgen en meten van je tempratuur. Deze methode maakt gebruik van de natuurlijke tekenen van ovulatie, zoals temperatuurveranderingen en cervicale gezondheid, om de vruchtbare dagen te bepalen (zo kun je goed kijken wanneer je wel of niet zwanger wilt worden. BELANGRIJK: Dit houd geen soa’s tegen).

Dit kan met een Daysy: klik hier om meer over te lezen.

Maar je hebt ook apps zoals Maya en Flow.

Zelf maak ik gebruik van deze twee methodes. Op mijn vruchtbare dagen gebruik ik een condoom, omdat ik momenteel nog geen zwangerschapswens heb. Voor mij werkt dit echt super goed en zo heb ik geleerd om naar mijn maancylus te leven.

P.S. ik heb een nieuwe e-gids gemaakt.

Je investeer €27,00 (met korting) in jezelf en je hormonen voor de rest van je leven.

Benieuwd hoe jij kunt floreren zonder die synthetische hormonen?

Na het vaarwel zeggen tegen de anticonceptiepil kan het wel tot zes maanden duren voordat je natuurlijke cyclus zijn oude ritme terugvindt. Maar guess what? Die mood swings en die onvoorspelbare huid?

Ze zijn eigenlijk gewoon je lijf dat je een high five geeft omdat je weer in balans komt!

En het wordt alleen maar beter: veel vrouwen merken dat hun huid gaat stralen en hun humeur verbetert enorm na het stoppen met de pil. Wil je weten wat je nog meer kunt verwachten?

Ik deel al mijn tips en tricks (die ik zelf en veel vrouwen in mijn praktijk hebben toegepas) nu in mijn nieuwste e-gids: ONTPILLEN

Tot slot

De pil is een populaire optie voor het voorkomen van zwangerschap, maar het heeft verborgen gevaren die niet altijd worden besproken. Bijwerkingen, risico’s en langetermijneffecten zijn belangrijke factoren om in overweging te nemen.

Het is belangrijk om met een therapeut of arts te praten en alle opties af te wegen voordat een beslissing wordt genomen over anticonceptie.

Opzoek naar een orthomoleculair therapeut? Slik jij momenteel de pil of heb je een andere hormonale anticonseptie? Wil je ontpillen? Je hormonen weer in balans + je vitamine en mineralen laten doormeten? Ik kijk graag met je mee. Je kan bij mij een gratis kennismakingsgesprek in plannen (klik hier). Zo kan ik samen met je meekijken wat voor jou de juiste behandeling is.

Meer weten over wie ik ben en wat ik doe?

bijwerkingen van de anticonceptie pil

Meest gestelde vragen over bijwerkingen van de anticonceptiepil:

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van de anticonceptiepil?

Veelvoorkomende bijwerkingen van de anticonceptiepil zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermindering van libido, gewichtstoename en hormonale onbalans.

Is er een verhoogd risico op borstkanker bij het gebruik van anticonceptiepillen?

Ja, vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, hebben een verhoogd risico op borstkanker in vergelijking met vrouwen die de pil niet gebruiken.

Wat zijn de symptomen van een hormonale onbalans als gevolg van de anticonceptiepil?

Symptomen van een hormonale onbalans als gevolg van de anticonceptiepil kunnen zijn stemmingswisselingen, vermoeidheid, gewichtstoename en acne.

Kan de anticonceptiepil invloed hebben op de bloedsuikerspiegel?

Ja, de anticonceptiepil kan invloed hebben op de bloedsuikerspiegel en kan bijdragen aan veranderingen in de bloedsuikerspiegel. Meer leren over een je bloedsuikerspiegel en suikerdips? In deze guide staat alles + 40 tips.

Afbeelding toevoegen

1 gedachte over “Onthulling: De verborgen gevaren en bijwerkingen van de anticonceptiepil

Geef een reactie