Onrustig gevoel, te veel prikkels of een burn-out: zo kom je er vanaf

Paktische tips bij een onrustig gevoel, te veel prikkels of een burn-out:

Heb jij last van een onrustig gevoel? Angsten? Overprikkeling? Een opgejaagd gevoel en/of mood swings? Lees dan verder, want in deze blog deel ik tips die mij en veel anderen hierbij geholpen hebben.

Terwijl je dit leest; ontspan je kaken, laat je schouders soepel hangen, adem diep in en een grote, luide uitademing! Ik ga je belangrijke reset tips leren voor het aanpakken van stress. Hierdoor zal je automatisch minder hormonale issues ervaren zoals PMS, PCOS en darmklachten hebben.

Als eerst zal ik meer uitleggen over een onrustig gevoel en het zenuwstelsel.

Wat is een nerves vagus?

De nerves vagus – de hoofdzenuw van je lichaam – is onwijs belangrijk als je gezondheidsklachten ervaart. Hij helpt je met diep ontspannen, maar hij regelt nog veel meer:

 • Je hormoonhuishouding
 • Het immuunsysteem
 • De spijsvertering
 • De ademhaling
 • Je hartslag
 • En houd je lichaamstemperatuur in balans

”De nervus vagus activeert namelijk je parasympatische zenuwstelsel en is in wezen onze “stress-resetknop”

Het heeft de belangrijke taak om het lichaam te vertellen dat alles in orde is. Dat je veilig bent.

Tegenwoordig staan vele van ons in standje “actie/overleven” en kunnen de uit-knop nog maar lastig vinden. Het kan dan voelen alsof je altijd achterna gezeten wordt of dat je opgejaagd wordt. Dit betekend dat je sympathische zenuwstelsel aan staat en je je lichaam niet voldoende rust geeft en dat je lichaam moeilijker herstelt.

Je kunt namelijk niet herstellen, eten verteren, voortplanten als je lijf continue blijft denken dat er een leeuw achter je aan komt toch? Ook zit je dan continue in een katabole fase. Anabool = opbouw en katabool = afbraak. Je lichaam kan niet beide tegelijk, het is het een óf het ander. 

Gevolgen van te lang in de 6e versnelling kunnen zijn:

 • Spijsverteringsproblemen
 • Onrustig gevoel
 • Opgeblazen gevoel
 • Ontregelde cyclus
 • Menstruatie klachten
 • Hoofdpijn
 • Burn-out klachten
 • Slecht slapen

Ik vind het dus echt super belangrijk! En zelf besteed ik dagelijks aandacht aan mijn zenuwstelsel/nerves vagus. Inmiddels kan ik zelf heel goed voelen wanneer mijn nerves vagus ontspannen is. Mijn schouders/kaken zijn ontspannen en ik heb een lage rusthartslag. Mijn gedachtestroom in mijn hoofd en mijn ego zijn stil. Dit is fijn, want die ego – ook wel je innerlijke criticus – zegt bij mij al snel dat ontspannen zonde van mijn tijd is of dat ik dan niet productief ben. 

Je kunt de nerves vagus stimuleren met allerlei dingen die je laten ontspannen. Denk aan: ademhalingsoefeningen, massage, zwemmen, in de zee staan, langer dan 20 sec knuffelen, orgasmes, seks, lummelen, mediteren, wandelen  en yoga.

HOE KAN JE HET GEVOEL VAN EEN ONTSPANNEN ZENUWSTELSEL HERKENNEN:

Hoe herken ik het gevoel van inner peace?

Het kan ook wel aanvoelen als een dikke warme knuffel van een dierbare, een warm bad, het gevoel na een hoogtepunt of een warme verliefdheidsgevoel. Daarom wordt de nerves vagus ook wel de liefdes zenuw of compassie zenuw genoemd!

Zorg ervoor dat je bovenstaande gevoelens regelmatig ervaart. Want dit zorgt voor een ontspannen nerves vagus en voorkomt een onrustig gevoel.

Toen ik leerde dat mijn rust en herstel belangrijker is dan mijn to-do lijstjes en perfectionisme, altijd voor anderen klaar staan, mezelf voorbij lopen en people pleasen, merkte ik ook veel verschil doordat ik minder vaak moest plassen op een dag, minder overprikkeld was na een drukke dag en mijn kaken werden steeds zachter, mijn schouders waren ontspannen en ik had veel meer energie…

Dit gun ik iedereen!

”Onthoudt: Maar ontspannen is heel erg belangrijk en juist heel productief en erg gezond!”

Koffie, deadlines halen, over je grenzen gaan of piekeren zijn dingen die je hartslag verhogen. Drink ook GEEN koffie of groene thee als je last hebt van stress en angsten! In deze instagram post deel ik een hormoonproofkoffie recept + fijne tips.

Mijn praktische tips:

Parktische tips: bij een onrustig gevoel, te veel prikkels of een burn-out

 1. Maak vaker tijd voor jezelf om weer helemaal op te laden. Dit kan voor iedereen anders zijn. Voorbeelden van Me-Time; Lees een goed boek (zie post voor fijne boekentips!), Neem een warm magnesium (voeten)bad, zet een kop kamille thee 

 2. Probeer eens koude training met wisseldouches, sauna’s en douche soms koud af. Dit stimuleert je gelukshormonen. Maar overdrijf dit niet en kijk wel in welke fase van je mooncyclus je zit. In je pre en menstruele fase raad ik koud douchen af want dan wil je liever stress prikkel vermijden.

 3. Vraag jezelf dan af: wat heb ik nu nodig om mijzelf rustiger te voelen, waar heeft mijn lichaam nu behoefte aan? Wat heeft mijn lichaam nodig om te kalmeren en uit die 6de versnelling te komen? En heel belangrijk: geef/gun jezelf dit dan ook! Heb je hier nu echt moeite mee om zelf achter te komen? Plan dan hier een gratis kennismakings gesprek in en dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen!

 4. Wandelen in de buitenlucht zorgt voor een lekker fris gevoel en daglicht in je ogen zorgt voor meer energie en het aanmaken van gelukshormonen! Als je op het strand of in het bos loopt doe dit dan op blote voeten! Dit zorgt ervoor dat je beter aard en zo je zenuwstelsel kalmeert. 

 5. Huid op huid contact. Knuffelen (dit kan ook met je huisdieren) en de liefde bedrijven! Dit boost je oxytocine Je staat er nooit alleen voor.

 6. Voldoende eten (roofbouw =stress) en je lichaam op standje veilig en warm houden! Dus: sowieso 3 x op een dag eten en zorg ervoor dat je gezonde vetten en voldoende eiwitten binnen krijgt. Dat helpt met de aanmaak van gelukshormonen. Dit zijn de tegenhangers van angst en stresshormonen.

 7. Zorg voor een goede darmflora: want die zorgt voor voldoende productie van de neurotransmitters GABA (die zorgt voor een kalm en rustig gevoel) en serotonine (ook wel het gelukshormoon genoemd) Tip: symflora probiotica kuur. 

 8. Probeer iedere dag 1x te mediteren, lummelen of luister naar Binaural beats. Ik luister dat bijna elke avond in bed voor het slapen. Deze muziekgolven kalmeren je hersengolven. Spotify heeft binaural sleepbeats, maar ik gebruik ook heel graag de app Medidation Moments. Via deze link kun je de app 30 dagen gratis primium uitproberen!

 9. Minder haasten; doe eens alles in slowmotion en maak je uit ademhaling langer dan je in ademhaling. Een goede buikademhaling is mega belangrijk. Misschien is de shamanic breathing iets voor jou! Zelf geef ik mezelf dit regelmatig cadeau (fijne korting: charlotteanne10 voor 10% korting).

 10. Geef jezelf echt een cadeau en boek een ontspanningsmassage (klik hier voor mijn favoriete masseur). Beste tip ever!!

Supplementen die helpen bij een onrustig gevoel en je zenuwstelsel te kalmeren.

Magnesium tauraat is super fijn om meer rust in je lijf te krijgen en voor een diepere slaap . 

 • Slik elke avond 2 capsules, 2 uur voor het slapen gaan. Magnesium wordt ook wel het stress mineraal genoemd. Hoe meer spanning je hebt, hoe meer je van dit mineraal verbruikt. De juiste vorm magnesium (klik hier).

Een kuur Saffraan om je gelukshormonen te boosten (bij een winterdip) kan in combinatie met magnesium nog meer doen voor het kalmeren van je zenuwstelsel. Slik 1 capsule in de ochtend bij je ontbijt. Dit zorgt ervoor dat prikkels/stress minder heftig binnenkomen, je beter met drukte om kunt gaan, meer geluks-hormonen zoals serotonine aanmaakt en om zo dus lekkerder in je vel te zitten. 

 • Maak 1 potje helemaal op en stop dan 1 week. Voel dan goed of het voldoende effect heeft gehad en bij weinig verbetering mag je op behoefte weer verder gaan. Daarna stoppen (Klik hier voor het juiste supplement)
 • Slik je schildkliermedicatie? Laat dan altijd 2/4 uur tussen de medicatie en de inname van het supplement. Je kan het dan bijvoorbeeld in de middag slikken.
 • Ook raad ik het af bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en bij bloeddrukverlagende medicatie.

Code; charlotteanne10 voor korting bij Vitakruid

Opdracht: Zorg voor 3 meditatie, lummel of incheck momentjes per dag. Zo ga je leren om beter aan te voelen wanneer je in een ontspannen staat bent en leer je een onrustig gevoel eerder te herkennen. Dit is mega belangrijk. Veel mensen zitten/liggen namelijk nog vol adrenaline van de dag s’ avonds op de bank of in bed. Dit kun je merken aan een hoge hartslag en rusteloosheid. Maar ook aan een onrustige nacht.

Wat kun je merken als je bovenstaande doet? Onder andere: Dat heerlijke chille gevoel. Je ego die stil is. Minder plasdrang. Meer ontspanning. Meer energie. Een gelukkig gevoel. Een lage vertraagde hartslag. Diepere slaap. Hierdoor voel je je minder opgejaagd en je komt uit je hoofd in je lichaam!

Help mij zoveel mogelijk mensen te inspireren en deel deze blog of de bovenstaande oefening/tips op instagram. Vergeet mijn niet te taggen @charlotteannenl ik vind het namelijk super leuk om dit voorbij te zien komen!

Veel succes.

Liefs, Lot

©️ Charlotte Anne, @CHARLOTTEANNENL and https://charlotteanne.nl, 2022

4 gedachten over “Onrustig gevoel, te veel prikkels of een burn-out: zo kom je er vanaf

Geef een reactie