Menstruatiecyclus: de 4 fases van je cyclus na het ontpillen

De menstruatiecyclus is een ware krachtpatser van het vrouwelijk lichaam. Zelf wist ik hier vroeger weinig van, maar sinds ik de afgelopen jaren (na het ontpillen) naar mijn cyclus (de 4 fases) ben gaan leven, voel ik me zoveel beter! KJe kan het zien asl een choreografie van hormonen en veranderingen die iedere maand opnieuw weer word afgespeelt. Van onze eerste menstruatie in onze puberteit tot de menopauze. Maar wat houdt deze cyclus precies in en welke fases doorlopen we eigenlijk? Ik leg het je allemaal uit!

Deze blog gaat over: mensturatiecyclus 4 fases ontpillen

Wat is de menstruatiecyclus?

De menstruatiecyclus omvat meer dan alleen ongesteldheid; het is een complex samenspel van hormonen en biologische processen die ons lichaam beïnvloeden. Onder invloed van hormonen zoals oestrogeen, progesteron, FSH en LH volgt de cyclus een vast patroon dat onze vruchtbaarheid regelt.

De 4 Fases van de Menstruatiecyclus

  1. Menstruatie (dag 1-5): Ik noem dit ook wel de winter periode. Een periode waarin het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten, gekenmerkt door menstruatiebloedingen en schommelende hormoonspiegels.
  2. Folliculaire fase (dag 1-14): Ik noem dit ook wel de lente periode. Hier begint de ontwikkeling van eicellen in de eierstokken, begeleid door fluctuaties in hormoonniveaus die het baarmoederslijmvlies voorbereiden op een mogelijke zwangerschap.
  3. Ovulatie (dag 14): Ik noem dit ook wel de zomer periode. Het vrijkomen van een volwassen eicel, een cruciaal moment voor de vruchtbaarheid.
  4. Luteale fase (dag 15-28): Ik noem dit ook wel de herfst periode. Een periode van hormonale veranderingen die het lichaam voorbereiden op zwangerschap of menstruatie.

Ontpillen: Een nieuw begin

Wanneer je nog aan de pil zit heb je deze cyclus niet. Ik krijg de hulpvraag: hoe krijg ik mijn hormonen weer in balans, vaak in mijn praktijk. Daarbij is het stoppen met de anticonceptiepil een mijlpaal. Een keuze om terug te keren naar hun natuurlijke cyclus.

Maar dit proces kan tijd kosten; het kan tot zes maanden duren voordat je lichaam weer in balans is. Maar weet je wat het mooie is? Die hobbelige weg naar balans is eigenlijk een teken dat je lichaam weer op eigen kracht functioneert!

Hierbij kan ik je helpen, want! Mijn E-gids: ontpillen is nu te koop.

Deze blog is nog maar een klein voorproefje van alle waardevolle informatie die ik deel! Van mensturatiecyclus 4 fases ontpillen en leven naar je natuurlijke hormonale cyclus.

Benieuwd naar hoe je kunt floreren zonder synthetische hormonen?

Ik deel al mijn tips en tricks, verzameld uit mijn eigen ervaring en die van vele vrouwen in mijn praktijk, in mijn nieuwste e-gids: ONTPILLEN.

Voor slechts €27,00 (met korting) investeer je in jezelf en je hormonen voor de rest van je leven. Durf jij deze reis aan?

Succes en liefs,

Charlotte Anne

Orthomoleculair therapeut

Meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Of volg mij via Intagram voor dagelijkse inspriatie en tips!

Natuurlijk blaasontsteking bestrijden en voorkomen. Tips van een orthomoleculair therapeut voor een gezonde blaas.

mensturatiecyclus 4 fases ontpillen