Orthomoleculair: Het Antwoord op Menstruatieklachten in 5 Stappen

Orthomoleculair: Het Antwoord op Menstruatieklachten in 5 Stappen

Toen ik zef gestopt was met de pil heb ik ruimt 2 jaar lang geen menstratie gehad. Na mijn zoektocht en studies tot orthomoleculair therapeut , heb ik al vele vrouwen geholpen bij het aanpakken van menstruatieklachten. En vandaag wil ik mijn kennis en inzichten met jullie delen, zodat ook jij de kracht van een orthomoleculaire benadering kunt ontdekken.

In deze blog neem ik je mee op een reis door de fascinerende wereld van de menstruatiecyclus en de rol van orthomoleculaire therapie bij het bevorderen van een gezonde balans. Dus leun achterover, ontspan en laat me je inspireren met 5 stappen om menstruatieklachten orthomoleculair aan te pakken!

1: De magie van je Menstruatiecyclus

Laten we beginnen met het begrijpen van de menstruatiecyclus, een wonderlijk proces dat begint in de baarmoeder.

Het is fascinerend om te bedenken dat jouw cyclus eigenlijk al wordt vastgelegd terwijl je zelf nog in de baarmoeder zit. Jouw moeder en haar levensstijl spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling ervan.

Stress, voeding en andere factoren kunnen invloed hebben op de start van je menstruatiecyclus. Interessant, toch?

2: Hoe Lang Duurt Jouw Menstruatiecyclus?

De duur van je menstruatiecyclus is belangrijk om te begrijpen. Je kunt het eenvoudig berekenen door te tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de laatste dag voor je volgende menstruatie.

Een normale cyclus duurt meestal tussen de 28 en 32 dagen. Net zo lang als een maan cyclus, zo mooi hoe wij vrouwen met de natuur verbonden zijn!

Als je cyclus buiten dit bereik valt, kan het een teken zijn dat je hormonen uit balans zijn. Dit is waar orthomoleculaire therapie van onschatbare waarde kan zijn.

3: De Rol van de Ovulatie – Het Geheim van een Gezonde Cyclus

Wist je dat de ovulatie bepalend is voor een gezonde menstruatiecyclus?

Het is niet alleen de lengte van je cyclus die belangrijk is, maar vooral de timing van de ovulatie. Wanneer alles volgens de juiste cyclus verloopt zal je ovulatie rond dag 14-16 plaatsvinden.

Oestrogeen en progesteron spelen hierbij een cruciale rol. Vanaf het moment van je menstruatie begint je lichaam oestrogeen op te bouwen, wat leidt tot de rijping en vrijlating van een eicel tijdens de ovulatie. Na de ovulatie produceert je lichaam progesteron tot ongeveer dag 26. Op dat moment herkent je lichaam of het eitje bevrucht is. Als dit niet het geval is, wordt de menstruatie in gang gezet en begint de cyclus opnieuw.

4: Hormonen Uit Balans – De Oorzaak van Menstruatieklachten

Als je hormonen uit balans zijn, kun je diverse klachten ervaren. Menstruatieklachten zoals:

 • onregelmatige cyclus
 • heftige bloedingen
 • hoofdpijn
 • stemmingswisselingen
 • opgezette of pijnlijke borsten
 • buikpijn en nog veel meer.

Dit kan allemaal optreden wanneer de hormonen oestrogeen, testosteron en progesteron niet in harmonie zijn. Deze hormonen spelen niet alleen een rol in je menstruatiecyclus, maar zijn ook betrokken bij meer dan 300 andere processen in je lichaam. Daarom is het zo belangrijk om ze in balans te houden.

5: Menstruatieklachten Orthomoleculair Benadering – Een Holistische Oplossing

Nu je meer inzicht hebt in de menstruatiecyclus en de mogelijke oorzaken van hormonale disbalans, is het tijd om te ontdekken hoe de orthomoleculaire benadering kan helpen bij het verminderen van menstruatieklachten en het bevorderen van een gezonde hormonale balans.

1: Kies de Juiste Brandstof

Wat je eet heeft een enorme invloed op je hormonale gezondheid. Door te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, goede vetten en vitamines, geef je je lichaam de bouwstenen die het nodig heeft om hormonen in balans te houden.

Denk aan verse groenten, volle granen, gezonde vetten zoals avocado en olijfolie, en magere eiwitbronnen zoals kip en vis.

2: Vermijd Xeno-oestrogenen

Xeno-oestrogenen zijn synthetische stoffen die lijken op oestrogeen en je hormonen kunnen verstoren. Ze komen voor in veel alledaagse producten, zoals plastic verpakkingen, pesticiden en cosmetica. Door bewust te kiezen voor natuurlijke en biologische producten en het vermijden van plastic verpakkingen, kun je de blootstelling aan deze schadelijke stoffen verminderen.

Wat gebruik ik?

Make-up: Dr. Hauscka

Douchegel: Weleda

Huidverzorging: Loïs Lee of Loïs + Day – kortingscode: charlotteanne10

Waterfilter: Zero water

3: Beheers je Suikerinname + Een Stabiele Bloedsuikerspiegel

Een hoge suikerinname kan leiden tot schommelingen in je bloedsuikerspiegel en hormonale disbalans. Beperk daarom je consumptie van suiker en geraffineerde koolhydraten. Kies in plaats daarvan voor gezonde koolhydraten, zoals volle granen, peulvruchten en groenten, die langzaam worden afgebroken en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Meer over leren? Voor €3,99 koop je 40 tips en tricks voor een stabiele bloedsuiker spiegel: klik hier

4: Geef jezelf en je Hormonen Rust

Stress heeft een directe invloed op je hormonen en kan leiden tot menstruatieklachten. Zoek gezonde manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga, wandelen in de natuur of het beoefenen van een hobby die je vreugde brengt. Door regelmatig ontspanning in te bouwen, geef je je hormonen de rust die ze nodig hebben.

En je hebt het me vast al eens horen zeggen als je me langer volgt. Zorg voor iedere dag minimaal 1 lummel momentje. Al is het meer 2 minuten.

5: Essentiële Nutriënten – Voed je Hormonen

Er zijn specifieke voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde hormoonbalans. Denk aan magnesium, zink, vitamine C, vitamine B6 en vitamine B12. Deze voedingsstoffen vind je in voedingsmiddelen zoals donkere bladgroenten, noten, zaden, vis en gevogelte. Als je merkt dat je niet voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt via je voeding, raad ik 3 basis supplementen aan.

 1.  basis multi elke dag van Vitals.

Dosering: Elke Dag Multi Capsules is een specifiek ontworpen multi voor tieners vanaf 14 jaar (1 capsule per dag), of volwassenen (2 capsules per dag) 

2.  Omega-3 Vitakruid – Omega-3 Vitals (deze wissel ik vaak af)

Dosering: omega-3 is 1 softgel per dag

3.  Magnesium Complex 

6: Bonus tip: Test je hormonen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat elke vrouw uniek is, en wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Heb je dus echt hevige klachten? Kom dan vooral op de lijn en dan kijken we samen hoe ik je verder kan helpen. Door persoonlijk advies te geven op basis van jouw specifieke situatie en symptomen.

Of test zelf je hormoon balans met de: Oestrogeen Dominantie Test. Deze test meet essentiële hormonen zoals progesteron en oestrogeen, en onthult de cruciale verhouding tussen beide.

Neem de controle over je gezondheid in eigen handen en ontdek of jouw hormonen in harmonie zijn. Klik hier om de test te doen.

Tot slot

Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd en inzicht heeft gegeven in de menstruatieklachten orthomoleculair benadering hiervan. Het is mijn passie om vrouwen te helpen een gezonde hormonale balans te bereiken, zodat jullie je volle potentieel kunnen benutten en kunnen genieten van een gezonde en harmonieuze menstruatiecyclus.

Daarom heb ik een online Masterclass gemaakt. Omdat jij trouw deze blog hebt gelezen wil ik het je voor een goedkopere prijs aanbieden.

Je investeer €9,99 in jezelf en je hormonale welzijn.

Deze masterclass biedt waardevolle kennis en praktische tools die je nog jarenlang zullen ondersteunen.

Wat kun je verwachten tijdens deze meesterklas? We gaan dieper in op de volgende aspecten:

 • Begrijpen van de vrouwelijke hormonale cyclus en de invloed ervan op je welzijn.
 • Leer wat de klachten jou komen vertellen.
 • Praktische tips en technieken om hormonale onevenwichtigheden te herkennen en aan te pakken.
 • Voeding, levensstijl en sport voor een optimale hormonale gezondheid.
 • Effectieve stressmanagementtechnieken om hormonale disbalans te verminderen.
 • Anticonceptie, ontpillen en natuurlijke opties.

Schrijf je nu in voor deze meesterkclass via e-mail of stuur ons een direct bericht (DM). 

Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt!

Zet de eerste stap naar een leven waarin jij de controle hebt over je hormonen en geniet van een gebalanceerde, bloeiende gezondheid.

Je hormonale balans is belangrijk en verdient de aandacht die het nodig heeft.

Succes en liefs,

Charlotte Anne

Orthomoleculair therapeut

Meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Of volg mij via Intagram voor dagelijkse inspriatie en tips!

Natuurlijk blaasontsteking bestrijden en voorkomen. Tips van een orthomoleculair therapeut voor een gezonde blaas.

Geef een reactie