15 praktische tips tegen foodcravings & overeten

Hoe je het best met je foodcravings om kan gaan?

In mijn vorige blog (klik hier) schreef ik hoe je je foodcravings kan herkennen en erkennen. Wat is de reden van jouw foodcravings. Hoe komt het toch dat het iedere keer weer gebeurd. In deze blog geef ik je mijn beste 15 tips die jou gaan helpen. Dus begin bij de eerste blog om jouw trigger/oorzaak te onderzoeken en pak daarna al deze tips en tools erbij! Kom je er zelf niet uit? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek en zodat ik je kan helpen!

Stappenplan – Hoe kom ik van mijn foodcravings af?

Mijn beste 15 tips:

  1. Tip: maak een doel waarom je gezond wilt eten. 

    Zo concreet mogelijk. Zorg dat je het helemaal voor je kan zien en beeld het jezelf helemaal in.
    Bijvoorbeeld: van een bepaalde klacht afkomen (minder acne, mijn hormonen weer in balans, een stralende huid of wil jij fit genoeg zijn om met je (klein)kinderen te spelen? 

  2. Tip: visualiseer je doel.

    Dit kan je doen door een foto van je droom situatie op te hangen op een plek in de keuken waar je veel komt: Hang dan een foto van je (klein)kindjes of een foto waar je je mega fit en happy voelde op de koelkast.

  3. Tip: wat haal je in huis? 

    Gezonde keuzes maken begint eigenlijk al in de supermarkt. Wanneer je alleen maar chips en chocola in huis haalt, is het natuurlijk moeilijk om dit tijdens je food cravings te laten staan. Haal dus vooral gezonde voeding en opties in huis: groenten & fruit in en probeer hier lekker veel in te variëren. Zo is het makkelijker om de niet de hele voorraadkast leeg te trekken. Want zeg nou eerlijk wie eet er nu in een keer een kilo broccoli weg?

  4. Tip: heb je wel echt trek? Waar heb je echt behoefte aan?

    Vraag jezelf af: heeft mijn lichaam hier nu echt behoefte aan of wilt mijn hoofd dit? Wat geeft mijn lichaam nu aan? Voel ik me onrustig, ben ik eigenlijk heel erg moe of heb ik misschien dorst. 

  5. Tip: drink gedurende dag voldoende water. 

    Wist je dat je lichaam dorst heel makkelijk kan verwarren met een hongergevoel? Zeker als je vaak te weinig drinkt. Zorg dus dat je gedurende de dag voldoende water/kruidenthee drinkt. Drink voortaan een glas water als je snack-eetbuien hebt. Zo geef je jezelf ook even de ruimte om bewust te voelen of je daadwerkelijk echt trek hebt. Zo ja, zorg voor een goede gebalanceerde maaltijd. 

  6. Tip: onrust, stress of een lastige dag achter de rug?

    Vraag jezelf dan af: wat heb ik nu nodig om mijzelf rustiger te voelen, waar heeft mijn lichaam nu behoefte aan? Wat heeft mijn lichaam nodig om te kalmeren en uit die 6de versnelling te komen? En heel belangrijk: geef/gun jezelf dit dan ook! Is dit echt die zak chips, mac of chocolade? Of is dit even vertragen, bellen met een vriendin, rust, slaap of gewoon een knuffel. Wat ook erg fijn kan zijn is een korte meditatie, een lummel momentje, sporten, wandelen of een ademhalingsoefening. Lees in deze blog hoe je het beste met stress, heel veel prikkels en onrust kunt doen.

  7. Tip: start je dag goed.

    Het begint al bij het ontbijt. Je kan dit vergelijken met je auto. Je gaat tenslotte ook niet zonder benzine rijden… Toch? Wanneer je je ontbijtje regelmatig overslaat terwijl je lichaam daar wel behoefte aan heeft, begin je de dag al met een achterstand. Je lichaam gaat steeds harder schreeuwen naar brandstof. En bingo daar heb je je eerste eetbui. Door niet naar je hongergevoel te luisteren, zal je meer last hebben van eetbuien en leert je lichaam geen controle te houden over het verzadigingsgevoel in je maag.

    Ons lichaam moet worden voorzien van de juiste brandstoffen, bouwstoffen en hulpstoffen. Brandstoffen zijn stoffen die zorgen dat het lichaam energie heeft. Dus begin je dag goed, eet op regelmatige tijden en zorg voor een volwaardige maaltijd.

  8. Tip: een volwaardige maaltijd.

    Bouw je maaltijd op met gezonde eiwitten en vetten zodat je je lichaam goed voedt in plaats van vult. Eiwitten en vetten zijn belangrijk voor heel veel functies in ons lichaam, ze zorgen dat we goed vol zitten en houden onze bloedsuikerspiegel stabiel. Zo krijg je geen after dinner dip en ga je niet weer naar die zoetigheid verlangen.
    Extra: kun je echt moeilijk stoppen met het eten van chips of chocolade? Zorg dat je eerst wat groenten, fruit, gezonde vetten en wat eiwitten eet zodat je je lichaam eerst voedt en dan wat extra’s voor het lekkere neemt.

    Zo neem je 2 blokjes chocola, i.p.v. de hele reep

  9. Tip: eet zonder afleiding.

    Maak echt een bewust eetmoment, i.p.v. achter de laptop of tv te eten. Als je dat doet ben je je helemaal niet bewust van wat je eet. Die ene zak chips is al op voordat je er erg in hebt. Heb je wel geproefd wat je eet? Door zonder afleiding te eten, eet je rustiger en kan je veel intenser genieten van je eten! Win win, want je spijsvertering vindt dit fijn en jij zelf ook!

  10. Tip: goed kauwen en kleine hapjes!

    Het is belangrijk om goed op je eten te kauwen omdat het spijsverteringsproces al in je mond begint. Door goed te kauwen wordt je voeding fijngemalen en kan je speeksel alles goed zacht maken. Zo kan je lichaam alle voedingsstoffen beter opnemen en haal je het optimale uit je voeding.
    Neem ook hele kleine hapjes, kauw minimaal 15x op je hap en geniet zo nog langer van je eten.

  11. Tip 11: de 80/20 regel. Dit werkt voor mij echt perfect!

    Verbied jezelf niks. Tenzij je echt zwaar allergisch bent voor bepaalde voeding (maar dat lijkt me wel logisch haha). Ik ben geen fan van voeding te vermijden. We zijn niet op de wereld gekomen om te diëten of calorieën te tellen.

    Studies laten zien dat wanneer je jezelf bepaalde voeding ontzegt je er meer cravings naar krijgt. Dit werkt dus alleen maar averechts. Houd daarom de 80/20 regel aan. 80% van de voeding die je eet is voeding die je lichaam voedt. Zoals groenten, fruit, noten, zaden of oergranen. De overige 20% mag je kiezen waar je zin in hebt. Het belangrijkste is dat je je bewust kiest en probeer eens gezondere varianten te kiezen. Bijvoorbeeld: zelfgemaakte zoute popcorn, nicecream i.p.v ijs of deze healthy chocomousse (mijn favoriete toetje!!).

  12. Tip: goede nachtrust

    Zorg dat je om 22:30 in bed ligt en minimaal 7-8 uur slaapt. Dit zorgt ervoor dat je minder trek hebt overdag. Hierdoor ben je minder geneigd om te gaan snaaien. Een gebrek aan slaap verstoort onder andere het hormoon insuline. En, dat moeten we niet hebben natuurlijk! Want dan komen we in de vicieuze cirkel van de suikerdip (zie tip 8).

  13. Tip: de week voor je menstruatie altijd food cravings? 

    Het is goed om te weten dat de laatste twee weken voor je maancycles je lichaam meer energie verbruikt en dus nodig heeft. Geef je lichaam dus ook voldoende brandstof! Zie tip 7 over goed je dag starten. Altijd klachten rondom je menstruatie? Plan dan eens een gratis kennismakingsgesprek in. Dan kunnen we samen verder kijken, waar jouw klachten vandaan komen.

  14. Tip: begin met kleine stapjes, ipv drastische veranderingen.

    Zo hou je het klein en behapbaar. Is het veel makkelijker om vol te houden en blijft het leuk! Het leven is geen strafkamp haha, we mogen ervan genieten, van onszelf houden, keuzes maken vanuit liefde! 

    Wist je dat een nieuwe gewoonte aanleren ongeveer 3 maanden duurt? Geef jezelf dus echt de tijd. 

    Verval je een keer in een oude gewoonte? Heel normaal, dit overkomt iedereen. Ga gewoon weer verder waar je gebleven was. Wees niet te streng voor jezelf en ga naar tip 1 voor extra motivatie!

  15. Tip: verlang je intens naar iets?  Pas op voor tunnelzicht.

    Bij tunnelzicht zie je alleen nog het object van je verlangen, al de rest vervaagt. 
    Ik heb hiervoor een fijne oefening: ‘de drie minuten ademruimte’. Zo krijg je weer meer perspectief. Hij gaat als volgt:

    Adem diep in door je neus. Houd je adem 3 seconden vast en adem uit door je mond. Voel hoe je schouders ontspannen. Je vastgeplakte tong los komt van je gehemelte en sta even stil bij de stress die je ervaart door het sterke verlangen. 

    Stap 1: word je bewust van je gedachten, gevoelens en ervaringen. Hoe gaat het met je?
    Stap 2: verleg je focus naar je ademhaling.
    Stap 3: breid je aandacht uit naar je hele lichaam en omgeving. Hoe voelt je lichaam? Wat hoor je om je heen?

    Merk je nu dat er meer is in je aandachtsveld dan alleen dat (sterke) verlangen? Misschien voel je nu dat je lichaam heel ergens anders behoefte aan heeft! 

Het gaat een heel mooi proces worden. In het begin kan het niet echt ‘comfortabel’ voelen. Je hersenen kunnen immers weerstand bieden tegen nieuw gedrag… Maar, ik zeg altijd: comfortabele groei bestaat niet! 

Je mag super trots zijn dat je de eerste stappen hebt gezet om je oude gewoontes en patronen te doorbreken! Dat is niet niks en niet altijd even makkelijk, maar je doet het wel gewoon! Wat een mijlpaal! Neem deze tips er geregeld bij. Schrijf ze op een post it en hang ze door je huis of print ze uit. Ga er mee aan de slag en doe wat voor jou goed voelt! 

Weerstand = leerstand!! Onthoudt dat. Alles start bij je eigen actie, hoe groot of klein je doel ook mag zijn hé! 

Heb jij nog fijne tips om food cravings tegen te gaan? Ik ben heel benieuwd! Laat je het me weten in de reacties hieronder?

Heel veel succes met deze 15 tips, ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om bewuste keuzes te maken over wat je eet en waarom! 

P.S. ik heb een nieuwe e-gids gemaakt, want ik hoor veel vrouwen dat de food cravings de week voor de mensturatie op zijn ergst zijn.

Je investeer €27,00 (met korting) in jezelf en je hormonen voor de rest van je leven.

Benieuwd hoe jij kunt floreren zonder die synthetische hormonen?

Na het vaarwel zeggen tegen de anticonceptiepil kan het wel tot zes maanden duren voordat je natuurlijke cyclus zijn oude ritme terugvindt. Maar guess what? Die mood swings en die onvoorspelbare huid?

Ze zijn eigenlijk gewoon je lijf dat je een high five geeft omdat je weer in balans komt!

En het wordt alleen maar beter: veel vrouwen merken dat hun huid gaat stralen en hun humeur verbetert enorm na het stoppen met de pil. Wil je weten wat je nog meer kunt verwachten?

Ik deel al mijn tips en tricks (die ik zelf en veel vrouwen in mijn praktijk hebben toegepas) nu in mijn nieuwste e-gids: ONTPILLEN

Liefs, Lotte

1 gedachte over “15 praktische tips tegen foodcravings & overeten

Geef een reactie