Tips voor een goede nachtrust, energie en slaapkwaliteit!

Tips voor een goede nachtrust, energie en slaapkwaliteit!

In de hectiek van het moderne leven vergeten velen de cruciale rol van een goede nachtrust voor een gezond lichaam, enegie en slaapkwaliteit!

Het gaat niet alleen om uitgerust ontwaken, maar om het herstel van je lichaam na een intensieve workout, het verwerken van dagelijkse prikkels, een sterk immuunsysteem, stressbeheersing, celreparatie en de harmonie van hormonale processen.

Tijdens de slaap herstelt en geneest het lichaam, synchroniseert alle systemen.

Oh en wist je dat je gemiddeld een derde van je leven slaapt. Als je 90 wordt, betekent dit dat je maar liefst 30 jaar in bed doorbrengt. Reden te meer om te investeren in een duurzaam en gezond dekbed.

De rol van hormonen

Overdag ‘verouderen’ we door het hectische leven, stress, en vrije radicalen, maar ‘s nachts herstellen we. Hormonen spelen een sleutelrol in dit proces.

In de stille uren van de nacht komen twee krachtige hormonen tevoorschijn: melatonine en groeihormoon.

Melatonine = het slaaphormoon, wordt aangemaakt wanneer de duisternis valt, niet alleen om je in dromenland te leiden, maar ook als een krachtige antioxidant die vrije radicalen bestrijdt en veroudering tegengaat.

Groeihormoon = de ongeziene ‘reparateur’ van je lichaamscellen, voert ‘s nachts zijn werk uit. Het speelt een cruciale rol bij het opbouwen van spiercellen en het afbreken van vetcellen, waardoor het essentieel is voor een gezonde levensstijl.

Onthoud: deze tips zijn effectief als de basis goed is. Volwaardige voeding, voldoende beweging, stressreductie, en het vermijden van overmatige consumptie van koffie, alcohol, en snelle koolhydraten voor het slapengaan leggen het fundament voor de nachtelijke heldendaden van melatonine en groeihormoon op weg naar een gezonder leven.

Tips voor een goede nachtrust

1: Knuffel voor oxytocine:

Oxytocine, het knuffelhormoon, verhoogt je gevoel van verbondenheid en ontspanning. Knuffelen voor het slapengaan bevordert de aanmaak van dit hormoon en vermindert cortisol, het stresshormoon.

Dit kan in de vorm van knuffelen, seks of huid op huid contact.

2: Houd een vast dag-en-nachtritme aan:

Een consistent slaap-waakritme helpt je biologische klok reguleren, waardoor melatonine efficiënter wordt geproduceerd en je slaapcycli worden geoptimaliseerd.

3: Balanceer hormonen voor diepe slaap:

Essentiële hormonen zoals melatonine en groeihormoon gedijen bij een gebalanceerd dieet en levensstijl, wat cruciaal is voor een herstellende nachtrust.

Weet je niet hoe? Neem dan contact met me op. Ik help je hier graag bij. Klik hier

4: Beperk eetmomenten en stabiliseer bloedsuikerspiegel:

Regelmatige, gebalanceerde maaltijden met weinig snelle koolhydraten voorkomen pieken in de bloedsuikerspiegel, waardoor je slaap niet verstoord wordt door schommelingen in energieniveaus.

5: Zorg voor voldoende vitaminen, mineralen, en tryptofaanrijke voeding:

Voeding rijk aan vitaminen, mineralen, en tryptofaan (een aminozuur dat de aanmaak van serotonine en melatonine stimuleert) ondersteunt een gezond slaappatroon.

Mijn top 3 supplementen:
1. Het ontspanningsmineraal magnesium niet voor een diepe slaap.

Bestel hem hier met 10% korting. CODE: charlotteanne10

2. De Vegan Multi van Goldea Health.

3. De Natural Sleep Support van Goldea Health in. Dit is een natuurlijke mix van kruidenextracten, aminozuur en mineralen.

6: Zie daglicht overdag, maak de slaapkamer donker ‘s nachts:

Daglicht overdag helpt je biologische klok te reguleren, terwijl een donkere slaapkamer ‘s nachts de aanmaak van melatonine bevordert.

7: Vermijd cafeïne, alcohol en late snacks:

Cafeïne en alcohol kunnen de slaap verstoren, dus beperk deze stoffen in de avond voor een rustige nacht. Oh en ja, wat hier ook onder valt… meer dan 2 blokjes pure chocolade ;).

8: Beweeg overdag voor een goed gevoel en betere slaap:

Regelmatige lichaamsbeweging overdag bevordert de aanmaak van serotonine en vermindert stress, wat beide bijdragen aan een diepere en meer herstellende slaap.

9: Een verzwaringsdeken voor makkelijker inslapen:

Verzwaringsdekens kunnen een gevoel van geborgenheid geven, wat de aanmaak van oxytocine stimuleert en het inslapen vergemakkelijkt.

10: Creëer een slaaproutine met avondrituelen:

Een consistente slaaproutine met avondrituelen, zoals een rustgevend bad nemen of een boek lezen, bereidt je lichaam en geest voor op ontspanning. Dit bevordert de aanmaak van melatonine en creëert een signaal voor je lichaam dat het tijd is om te rusten, wat leidt tot een diepere en meer verkwikkende slaap.

11: Verander elke dag 1% van je routine

Het veranderen van 1% van je dagelijkse routine per dag lijkt misschien klein, maar op de lange termijn kan het leiden tot duurzame gewoonten. Deze benadering is minder overweldigend en zorgt voor geleidelijke aanpassingen die gemakkelijker te handhaven zijn.

Mijn Yumeko favorites voor de ultime slaapcomfort

Het gebruik van biologisch katoenen beddengoed is essentieel, vooral voor mensen met een gevoelige huid, huidproblemen, maar ook voor een goede hormonale balans belangrijk!

Ik kies daarom voor biologisch katoen, vrij van agressieve chemicaliën en wasmiddelen die vaak aan conventioneel katoen worden toegevoegd. Bovendien is biologisch katoen ademend, in tegenstelling tot synthetische stoffen, waardoor het comfortabeler aanvoelt, niet alleen voor je huid, maar ook voor een gezonde en ongestoorde nachtrust.

Bedankt voor het lezen en veel succes!!

P.S. Sommige linkjes in deze blog zijn op basis van affiliatie. Dat betekent dat ik een kleine marge van jouw aankoop ontvang als je het product koopt via mijn linkjes. Je merkt hier zelf niks van want, het product is niet duurder dan wanneer je het direct via de webwinkel zou aanschaffen. Ik probeer ook altijd om korting voor jullie te regelen, maar dit lukt niet altijd.

Bedankt voor je support!

Liefs, Lotte

Geef een reactie