Food cravings & overeten, hoe kom ik af van?

Food cravings & overeten, hoe kom ik af van?

Je kent het wel: je bent moe, je hebt een slechte dag, je bent druk, je bent onrustig, je hebt vervelend nieuws gehad of je ligt eindelijk na een lange dag uitgeblust op de bank. Deze situaties maken we allemaal wel eens mee, maar dan komt ook nog dat stemmetje in je hoofd…

Je probeert het weg te drukken, er niet naar te luisteren, maar soms wint het stemmetje in je hoofd het van je verstand.

Je loopt naar de kast en grijpt naar jouw comfort food. Misschien ben je al wel aan het snaaien zonder dat je het doorhebt. Iedereen heeft het wel eens en iedereen heeft zijn eigen favoriet. Voor mij is comfort food vaak iets zoets (zo heeft ieder zijn eigen voorkeur). Maar wat is comfort food, waarom willen we dit zo graag eten? Hoe kan het toch dat je nog een toetje wilt eten, terwijl je eigenlijk al vol zit?

Als eerst wil ik wat vertellen over wat comfort food is, de verslavende effecten van comfort food en de invloed van stress op je eetpatroon.

Zelf heb ik hier ook jaren last van gehad. Ik wilde me zo graag fit voelen. Streng diëten door de weeks, maar dan toch kwamen die eetbuien weer… Onderhand heb ik een super goede relatie met eten, geen beperkingen, diëten of eetbuien meer. Dit gun ik gewoon iedereen!

Daarom deel ik mijn ervaring en ben ik voor je de studies in gedoken en vond het volgende: 

Wat is een foodcraving?

Een food craving is een ongecontroleerde trek, hunkeren of een groot verlangen naar specifiek eten. Iedereen ervaart dit op zijn eigen manier en heeft zijn eigen voorkeur naar bepaald eten, maar vaak is dit wel comfortfood. Nu vraag je je misschien af wat is comfoort food?

Wat is comfort food?

Comfort food is eten dat je een blij, nostalgische gevoel geeft, sentimentele waarde heeft en zo voor het grijpen is. Je kan het ook herkennen aan een hoog caloriegehalte, een hoog koolhydraatgehalte en dat het makkelijk en snel te bereiden is. Typisch Nederlandse voorbeelden zijn: pannenkoeken, poffertjes, een verse stroopwafel, friet met mayonaise of voor sommige mensen een stamppot met rookworst. Maar vergeet ook niet de koekjes, snoepjes, ijs, chips of ander gefrituurd eten. Waarom is het zo dat we dit soort eten moeilijk kunnen laten staan? 

Wat is een foodcraving?

Een food craving is een ongecontroleerde trek, hunkeren of een groot verlangen naar specifiek eten. Iedereen ervaart dit op zijn eigen manier en heeft zijn eigen voorkeur naar bepaald eten, maar vaak is dit wel comfortfood. Nu vraag je je misschien af wat is comfoort food?

Wat is comfort food?

Comfort food is eten dat je een blij, nostalgische gevoel geeft, sentimentele waarde heeft en zo voor het grijpen is. Je kan het ook herkennen aan een hoog caloriegehalte, een hoog koolhydraatgehalte en dat het makkelijk en snel te bereiden is. Typisch Nederlandse voorbeelden zijn: pannenkoeken, poffertjes, een verse stroopwafel, friet met mayonaise of voor sommige mensen een stamppot met rookworst. Maar vergeet ook niet de koekjes, snoepjes, ijs, chips of ander gefrituurd eten. Waarom is het zo dat we dit soort eten moeilijk kunnen laten staan? 

De 80/20 regel met een vegan ijsje in Italië
De 80/20 regel met een vegan ijsje in Italië – klik hier voor een gezond alternatief

Het verslavend effect van eten:

Comfort food en bewerkt eten kan voor sommigen mensen verslavend werken. We weten allemaal dat roken, alcohol, drugs, seks, porno, videogames en werk verslavend kunnen zijn. Maar hoe kan dat?

Ken je het stofje dopamine? Dit is een stofje dat je energie geeft, zowel fysiek, mentaal en emotioneel. Het geeft je daadkracht en zin om in beweging te komen, maar het zorgt ook voor mentale scherpte en een goed concentratievermogen. Het geeft je een opgewekt gevoel; een goed gevoel over jezelf.

Dopamine is de batterij in je brein en een hele belangrijke stof voor een goed gevoel over jezelf.

Dopamine en comfort food werken goed samen en dit is waarom: 

Vrijwel alle bewerkte voeding is op basis van een mix van zoet, vet en een beetje zout. Laat je niet misleiden! Zo bevat roomijs een beetje zout en chips extra suiker. Lees het etiket maar eens. De voedingsindustrie doet dit bewust.

Niet per se om het lekkerder te maken, maar vooral omdat de combinatie van deze drie de grootste dopamine stoot in je hersenen geeft! En dit geeft zo’n lekker gevoel dat je het steeds meer en vaker wilt. Zo raak je verslaafd aan het gevoel wat comfort food en bewerkt eten je geeft.

Het is voeding die we van nature niet kennen. Ze zijn ook helemaal niet in de natuur te vinden. Heb jij al eens een patatje in het wild gespot? Lees hier meer over hoe je bewerkt eten kunt herkennen.

Niemand eet namelijk te veel broccoli, sla of bleekselderij. We raken verslaafd aan bewerkte voeding zoals chocola, chips, patat, pindakaas en punten pizza.”

Stress en eetgewoonten

Het is heel normaal om je gestrest te voelen, zeker als reactie op uitdagende situaties. Dit zorgt er tenslotte voor dat we alert zijn en snel kunnen handelen. Wat alleen wel schokkend is: is dat uit een wereldwijde enquête, die in 2018 is afgenomen werd door Gallup, blijkt dat 35% van de mensen uit 142 landen zich het merendeel van de dag gestrest voelt. Dat betekent dat je continu (onbewust) het gevoel hebt dat er een beer achter je aan zit. 

Wanneer dit het geval is spreken we van langdurige stress, ook wel chronische stress. Gevolgen hiervan zijn: niet goed kunnen slapen, minder bewegen en ook ons eetpatroon veranderd. We willen meer snaaien en krijgen food cravings naar ongezond eten.

De oorzaak van je cravings

Overeten en food cravings kan meerdere oorzaken hebben en het is belangrijk om te achterhalen wat er bij jou voor zorgt dat je daar naar grijpt. Lukt dit je niet alleen? Geen zorgen, iedereen heeft soms een helpende hand nodig. Je kunt (hier) een gratis kennismakingsgesprek bij mij inplannen en dan kijken we samen hoe ik je kan helpen!

Oorzaak 1: Emotie

Zelf herken ik deze oorzaak heel goed, want dit deed ik een aantal jaren geleden zelf nog wel eens. Wanneer ik mij verveelde, niet goed in mijn vel zat of eigenlijk toch wel wat stress had, greep ik graag naar ‘comfort food’. Gewoonweg lekker eten als troost, om niet te willen voelen of als verdoving. Nu weet ik dat dat mijn lichaam ergens anders naar vraagt en dit juist niet nodig heeft. 

Oorzaak 2: Fysiek

Probeer je af te vallen, maar doe je dit op een manier die niet vriendelijk voor je lichaam is? Dit kan zijn door extreme diëten, bepaalde voeding te verbieden of door heel weinig te eten (herken je jezelf hierin? Neem dan eens een kijkje op en zoek hulp die jou past!).

Dan herken je vast dat je lichaam om eten kan schreeuwen en dat je de hele voorraadkast wel leeg kan eten. Op dit soort momenten is de kans groot dat je naar comfort food of bewerkt eten grijpt. De food cravings zijn in deze situatie een signaal van ons lichaam dat het brandstof nodig heeft en een tekort heeft aan essentiële vitamine en mineralen. 

Oorzaak 3: Gewoonte

Lekker snacken en snoepen kan een gewoonte voor je zijn geworden. Bijvoorbeeld standaard zaterdag patatdag of na het werk een zak chips opentrekken. Het is dan belangrijk om eerst deze gewoonte te doorbreken.

De 80/20 regel

Tot slot wil ik je graag de 80/20 regel meegeven. Dit pas ik zelf toe en heeft mij erg geholpen bij mijn cravings. 80% draagt bij aan je gezondheid, is whole food, puur natuur en 20% is leuk en eet ik waar ik zin in heb. Het draait allemaal om balans en kijk altijd naar het geheel, je mag nog steeds genieten van voeding. We zijn niet hier op aarde om calorieën te tellen of eindeloos te diëten.

De 20% vul ik zelf dus zoveel mogelijk met gezonde en leuke alternatieven. Ik kies zelf liever voor gezonde alternatieven en maak het allerliefst mijn eigen comfort food. Zo maak ik zelf ijs, een smoothie of af en toe een stukje pure chocolade. Dit doe ik liever dan dat ik naar de mac ga. Daarom kies ik voor voeding die me happy maakt en me een goed gevoel geeft. Dit noem ik ook wel mijn eigen soulfood.

Mijn doel is jou bewust maken over voeding, wat het is en wat het met je doet. Want de huidige voedingsindustrie focust zich niet in de eerste plaats op de gezondste voeding, maar op de best verkoopbare. Daar mag verandering in komen! Dit begint bij jezelf. Neem zelf verantwoordelijkheid en leer wat voeding echt met je doet.

Conclusie: Je mag alles, maar je wil niet alles! Puur vanuit zelfliefde… Doe wat voor jou werkt, maar kies vanuit zelfliefde!

Heb jij veel last van cravings? Lees dan in deze blog handige tips om deze te verslaan (klik hier).

Liefs Lot

Bronnen:

Gallup. Gallup Global Emotions 2019.

American Psychological Association. Hoe stress je gezondheid beïnvloedt: https://www.apa.org/helpcenter/stress [geraadpleegd juli 2019].

Stults-Kolehmainen MA & Sinha R. De effecten van stress op lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging. Sports Medicine 2014; 44:81-121.

Zellner DA et al. Wijzigingen in voedselkeuze onder stress. Physiology and Behavior 2006; 87(5):789-793.

Valk ES, Savas M & Rossum E. Stress en obesitas: Zijn er meer vatbare personen? Current Obesity Reports 2018; 7:193-203.

Forman E & Butryn M. Effectief gewichtsverlies: Een op aanvaarding gerichte gedragsbenadering – Behandelingen die werken (werkboek ed.). New York: Oxford University Press 2016.

Harvard Mental Health Letter. Waarom stress ertoe leidt dat mensen teveel eten. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-stress-causes-people-to-overeat [geraadpleegd juli 2019].

1 gedachte over “Food cravings & overeten, hoe kom ik af van?

Geef een reactie