Een stralende huid van binnen uit!

Een stralende huid van binnen uit!

Ben je het ook helemaal zat dat je huid niet straalt? De pukkeltjes/acne op je gezicht? De wallen onder je ogen? Dan heb ik goed nieuws voor je! Zelf heb ik in mijn puberteit altijd veel last gehad van huidproblemen (veel pukkeltjes en een vette huid). Daarbij kreeg ik op mijn 15e de eerste psoriasis uitbraken. Door middel van mijn voeding en leefstijl om te gooien heb ik dit kunnen ombuigen en ben ik van mijn klachten af gekomen!

Je huid is een weerspiegeling van wat er binnenin je lichaam gebeurt. Zo kan je wallen onder je ogen krijgen bij een korte nacht slapen en barsten je lippen wanneer je te weinig drinkt. Ook huidaandoeningen duiden vaak op onderliggende gezondheidsproblemen. Acne hangt vaak samen met een hormonale disbalans en er bestaat een verband tussen constitutioneel eczeem en voedselallergieën.

Zorg je niet goed voor je innerlijke gezondheid, dan heeft het smeren van crèmes geen zin. Je bent dan bezig met symptoombestrijding in plaats van de oorzaak bij de bron aan te pakken.

Hebben huidverzorgingsproducten dan helemaal geen nut?

Gezichtsverzorging kan wel degelijk bijdragen aan een gezonde en stralende huid. Lees daar meer over in mijn blog over natuurlijke skincare! En zie tip 7.

1: Gezonde darmen; zorg voor een gezonde darmflora!

Een darmflora die uit balans is, is in verband gebracht met een verminderde immuunsysteem. Dit bevordert huidaandoeningen, zoals constitutioneel eczeem, psoriasis, acne, rosacea en roos. Heb jij last van huidproblemen, neem dan ook eens je spijsvertering onder de loep. De is groot kans dat wanneer jouw darmen weer in balans zijn en herstelt, je huid er ook van opknapt!
Zorg voor voldoende vezels (minimaal 30 gram) en probiotica in je voedingspatroon.
Voorbeelden; kefir, kimchi, miso, tempeh of kombucha. Probiotica zijn levende bacteriën die van nature onze darm bewonen. Probiotica zijn ook verkrijgbaar als supplement.

Zelf gebruik ik deze eens in de zoveel tijd: klik hier. Korting; charlotteanne10.

2: Hydrateer jezelf goed en drink voldoende water!
Drink voldoende water (buiten de maaltijden om):
Richtlijn is 0,30 ml per kg lichaamsgewicht. Voorbeeld: een persoon van 75 kilo heeft ongeveer 2.3 liter vocht nodig op een dag (75 x 0,30 =2.3l water)

Extra tip: Wissel je water eens af met kokosnoot water, kruidenthee of water met munt/limoen, gember en/of komkommer voor een goede hydratatie!

Extra tip 2: gebruik gefilterd water, zodat alle chemicaliën uit je wat zijn gefilterd (bijvoorbeeld een Zore waterfilterkan, klik hier). Door een sol te maken voeg je weer mineralen toe aan je water.

3: Voldoende zonlicht!
Loop iedere dag een klein rondje buiten. Zorg voor voldoende zonlicht. Daar zal je huid en je lichaam je dankbaar voor zijn (maar laat je huid niet verbranden! Dat werkt juist averechts voor je huid!) Een goede Vitamine D spiegel in je bloed is trouwens ook erg belangrijk voor je huid.

4: Voeg meer kleur toe op je bord.
Eet de regenboog aan groenten en fruit! Minimaal 400 gram groenten en 2 stuks fruit per dag! Wissel dit af; variatie is erg belangrijk.

5: Eet voldoende gezonde vetten.

Nog meer redenen om voldoende vet te eten: Voor een goede hormoonbalans: vet is nodig voor de aanmaak van hormonen.

Om vetoplosbare vitamines A,D, K en E uit je voeding te halen. Zelf maak je ze niet aan. Behalve vitamine D onder invloed van zonlicht (dit is alleen niet haalbaar in NL in de maanden met een R).

Extra tip: Let erop dat je meer omega 3 eet! (We willen meer omega 3 (ontstekingsremmend) dan omega 6 (dit kan zorgen voor klachten zoals vermoeidheid en ontstekingen). Bronnen van gezonde vetten: hennepzaadolie, lijnzaad, avocado’s, rauwe noten, pitten en zaden, etc. Slik eventueel een omega 3 supplement (klik hier). Korting; charlotteanne10.

6: Zorg voor voldoende vitamine C en collageen.
Vitamine C draagt bij aan de collageenvorming wat weer helpt om de huid van binnenuit te versterken. Na ongeveer je 25ste levensjaar neemt de collageenproductie in je huid gestaag af. Externe factoren als uv-straling uit zonlicht, roken en bepaalde voedingsmiddelen doen hier nog een schepje bovenop. Het gevolg? Je huid verliest stevigheid en vertoont tekenen van veroudering. Ook heeft vitamine C een krachtige antioxidatieve werking waardoor het helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht.
Zoek je een fijne collageen? Klik dan hier. Korting; charlotteanne10.

7: Gebruik zo min mogelijk chemische producten op je gezicht.
Kies voor natuurlijke skincare! En ik zeg altijd less is more. Het is niet nodig om je gezicht helemaal vol te smeren met van alles en nog wat. Je wilt je huid (en je huidflora) wel laten ademen en niet helemaal dicht smeren. Zelf gebruik ik het merk Loïs Lee (lees hier meer over natuurlijke skincare).

Ga aan de slag met de bovenstaande tips! Probeer af en toe eens bewust stil te staan en echt te voelen.

Heb je vragen over je supplementen, je leefstijl of voedingspatroon? Stuur mij dan een mail of klik hier om contact op te nemen dan kijk ik graag met je mee!

Ik maakte afgelopen maanden veel leerzame & praktische posts op Instagram. Klik hier om deze terug te lezen.

En tot slot! Ga je nu zelf supplementen bestellen? Dan heb ik een fijne kortingscode voor je! Code; charlotteanne10 voor korting bij Vitakruid.

Heel veel liefs van Lotte!

©️ Charlotte Anne, @CHARLOTTEANNENL and https://charlotteanne.nl, 2022

1 gedachte over “Een stralende huid van binnen uit!

Geef een reactie