Een overzicht van de top 5 basis supplementen die iedereen zou moeten nemen

Een overzicht van de top 5 basis supplementen die iedereen zou moeten nemen

In deze blog leg ik je de top 5 basis supplementen uit die iedereen volgens mijn visie zou willen nemen! Ik zal de voordelen en aanbevolen doseringen van elk supplement bespreken en tips geven over hoe je de kwaliteit van supplementen kunt waarborgen.

Naast gezonde voeding en ontspanning, vind ik de juiste suppletie heel belangrijk. 

Waarom zou supplementen nemen? Heel simpel: omdat de bodemgezondheid niet meer is zoals vroeger! Je kan gerust zeggen: uitgeput! Hierdoor bevatten onze groente en fruit bevatten minder tot bijne geen vitamines en mineralen meer. Niet alleen dat, want tegenwoordig vragen we veel van ons zelf en daarom kun je wel een extra boost gebruiken! 

Ik raad vaak Vitakruid en Vitals aan. Deze twee merken hebben hoogwaardige voedingssupplementen die je helpen om zo gezondheid en vitaal mogelijk te zijn. 

BELANGRIJK! Dit wil je weten:

 • Twijfel over de combinatie van jouw medicatie samen met supplementen? Neem dan altijd contact op met je arts of behandelaar. Ik ben niet verantwoordelijk hiervoor, wel kun je altijd via de mail persoonlijk advies vragen.
 • Ik mag geen medische claims maken, vanwege een wet omtrent supplementen
 • Op de website van Vitakruid of Vitals zie je hoe groot de capsule of tablet is
 • Tot slot: voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding. Voeding, bewegen, ontspanning en een goede nachtrust zijn altijd de basis.

Met de kortingscode charlotteanne10 krijg je bij Vitakruid.nl en Vitals.nl 10% korting op je aankoop. Deze code mag je natuurlijk altijd delen.

Top 5 basis supplementen voor iedereen!

Een gezond dieetbewegen, ontspanning en een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid, maar soms is dit niet genoeg. Veel mensen krijgen niet de juiste voedingsstoffen binnen uit hun voeding en kunnen zich daarom tot supplementen wenden om hun voedingswaarden aan te vullen.

Wat zijn basis supplementen?

Basis supplementen zijn voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde stofwisseling en celgroei. Deze supplementen zijn geen vervanging voor een gezonde voeding, maar kunnen wel een aanvulling zijn om de juiste voedingswaarden binnen te krijgen. Basis supplementen helpen ons lichaam te ondersteunen en te beschermen tegen ziekten en andere aandoeningen.

Top 5 basis supplementen

Supplement 1: Multivitamine

Een multivitamine is een supplement dat een breed scala aan voedingsstoffen bevat, zoals vitaminen en mineralen. Multivitaminen zijn ontworpen om voedingsdeficiënties aan te vullen die optreden als gevolg van de bodem die steeds armer aan vitamines en mineralen wordt, een slechte voeding of een verhoogde behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Veel multivitaminen bevatten ook antioxidanten en andere voedingsstoffen die het immuunsysteem kunnen helpen versterken. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet alle multivitaminen hetzelfde zijn, dus het is belangrijk om een hoogwaardige multivitamine te kiezen die geschikt is voor uw individuele behoeften.

Daarom raad ik Vitakruid en Vitals aan. 

Met code charlotteanne10 voor korting

Deze multi slik ik: basis multi elke dag van Vitals.

Dosering: Elke Dag Multi Capsules is een specifiek ontworpen multi voor tieners vanaf 14 jaar (1 capsule per dag), of volwassenen (2 capsules per dag) 

Supplement 2: Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die we veel te weinig binnen krijgen. Ik zie bij (bijna) iedereen in mijn praktijk een te kort. Deze vetten zijn belangrijk voor het behoud van een gezond hart en hersenfunctie. Ze kunnen ontstekingen verminderen en kunnen ook helpen bij het reguleren van bloeddruk en cholesterolgehalte. Omega-3 vetzuren zijn vooral te vinden in vis, maar niet iedereen eet genoeg vis om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Daarbij krijgen we in verhouding ook vaak veel te veel omega 6 binnen, wat ontstekingen aanzet. Geloof me dat wil je niet! Daarom is een omega-3 supplement belangrijk! Het is belangrijk om een hoogwaardig omega-3 supplement te kiezen, bij voorkeur gemaakt van visolie uit duurzame bronnen.

Daarom raad ik Vitakruid en Vitals aan. 

Met code charlotteanne10 voor korting

Deze omega-3 supplementen gebruik ik: Omega-3 VitakruidOmega-3 Vitals (deze wissel ik vaak af)

Dosering: omega-3 is 1 softgel per dag

Supplement 3: Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die de gezondheid van de darmflora ondersteunen. Een gezonde darmflora is belangrijk voor het immuunsysteem, spijsvertering en zelfs stemming.

Probiotica kunnen worden gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, kombucha, tempé, kimchi of zuurkool, maar supplementen kunnen ook nuttig zijn om voldoende probiotica binnen te krijgen.

Het is belangrijk om een probioticum te kiezen dat stammen bevat die goed zijn bestudeerd en waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn. Daarom raad ik Vitakruid en Vitals aan. 

Dit is een stuk persoonlijker, dus bij heftige darmklachten raad ik aan om contact met mij op te nemen (klik hier) en een fijne basis is: symflora van vitakruid.

Met code charlotteanne10 voor korting

Dosering: Neem 1 sachet per dag. Los de inhoud van een sachet op in circa 100ml handwarm water. Laat ongeveer 1 minuut staan. Neem in op een nuchtere maag (dus ‘s ochtends vroeg of voor het slapen).

Supplement 4: Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van botten en tanden en het immuunsysteem.

Het lichaam kan vitamine D aanmaken uit blootstelling aan zonlicht, maar in Nederland is de zon slechts vijf maanden per jaar fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. Daarom is een supplement een must de maanden met een R.

Ook komt er vaak een tekort voor bij ouderen, mensen met een donkere of juist hele lichte huid, mensen die weinig (of alleen met lange kleding) in de zon komen, als je heel veel binnen werkt en mensen met auto-immuunziekten. Val jij hieronder? Dan is het raadzaam om vitamine D3 te slikken.

Het is belangrijk om een vitamine D supplement te kiezen dat voldoende doseringen bevat om tekorten te voorkomen.

Dit supplement heb ik standaard in huis: Vitamine D3/K2 druppels van Vitakruid

Met code charlotteanne10 voor korting

Dosering: Nee iedere ochtend (50/75 mcg) bij het eten innemen. Dit zijn 2/3 druppels. Druppel het op je vinger, je lepel met wat eten of gewoon in je ontbijt/smoothie. Als het een keer 4 druppels zijn is dit niet erg. Dan de dag er na er weer 2. Doe het niet in een glas water, want dat lost niet op.

* Slik je medicatie? Bloedverdunners? Raadpleeg altijd je arts voordat je suppletie gaat slikken. Vitamine K kan niet bij bloedverdunners, slik dan de losse vitamine D3. 

Tip: slik vitamine D altijd samen met magnesium (magnesium complex of tauraat bijvoorbeeld) voor een goede samenwerking/opname (tijdstip maakt hiervoor niet uit).

Om vitamine D3 op te nemen, heeft je lichaam namelijk magnesium nodig. En laat dit nou net het mineraal zijn wat snel uitgeput raakt in tijden van stress, PMS, darmklachten en we onvoldoende via onze voeding binnenkrijgen.

Supplement 5: Magnesium

Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van botten en spieren. Het speelt ook een rol bij het reguleren van de bloeddruk en het ondersteunen van het zenuwstelsel.

Heel eerlijk, niemand krijgt nog genoeg magnesium binnen via hun voeding, omdat de bodem zo is uitgeput en daarom is een supplement belangrijk.

Wist je dat: magnesium het eerste mineraal dat uitgeput raakt tijdens stress. Tip: zoek online de tekenen op van een te kort aan magnesium. Megaaa interessant!

Het is belangrijk om een magnesium supplement te kiezen dat bij behoeften past, want er zijn verschillende vormen van magnesium met verschillende voordelen.

Uitleg verschillende magensium vormen: 

Ik help je een handje op weg! Want voor meer energie kun je beter gaan voor Magnesium Complex of Magnesium Malaat poeder. Als je een betere slaap/hersenrust wilt kan je beter kiezen voor de Magnesium Tauraat of Magnesium Bisglycnaat. Zelf wissel ik wissel elke keer af (ter variatie) als het potje op is, maar voor mij is dit de vorm met Tauraat (klik hier).

Daarom raad ik Vitakruid en Vitals aan. 

Met code charlotteanne10 voor korting

Kies je net als ik voor de Tauraat, dan is dit handig om te weten:

Dosering: bij het avondeten 1 of 2 capsules nemen. Neem deze ruim 2/3 uur voor het slapen. Wat je ook kunt doen is al 1 in de ochtend bij je ontbijt nemen (zelf doe ik dit niet, want ik word daar zelf echter een beetje slaperig van).

Goed om te weten: van magnesium taurtaat kun je diep dromen en moeilijker uit je slaap komen in de ochtend. Daar heb ik tips voor: zet je wekker 15 min eerder om lekker rustig te ontwaken. Dus niet haasten, maar gun jezelf de tijd. Dit betekend niet snoozen, maar ga rechtop zitten, muziekje aan, diep ademhalen en pak een douche waarbij je lekker koud eindigt als power moring boost! 

Hoe kies je de beste supplementen?

Het is belangrijk om een hoogwaardig supplement te kiezen dat voldoet aan jouw behoeften. Weet je niet precies wat die zijn? Breng deze dan samen met mij in kaart (klik hier voor hulp). Hier zijn enkele tips om je te helpen de kwaliteit van je supplementen te waarborgen:

 • Kies supplementen van een betrouwbare merken: Ik werk zelf met Vitakruid en Vitals
 • Kies supplementen die zijn getest door derden en gecertificeerd zijn door onafhankelijke organisaties.
 • Kies supplementen die de juiste doseringen bevatten voor jouw individuele behoeften.
 • Vermijd supplementen met onnodige toevoegingen en vulstoffen.

Tot slot

Raadpleeg altijd uw orthomoleculair therapeut voordat je begint met het nemen van supplementen.

Heb jij moeite met het innemen van supplementen? Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar ik zie in de praktijk dat het vaak door haast en het blokkeren van je slikreflex komt.

Wat kan je doen?

Neem rustig de tijd om je supplement in te nemen.

 1. Neem eerst een slok water
 2. Neem het supplement op je tong
 3. Hou je hoofd recht, kin naar beneden. Niet je hoofd achterover gooien, want dan trek je je spieren rond je keel strak en maak je de doorgang naar je slokdarm nauwer.
 4. Neem eventueel je supplementen in met een lepeltje biologische appelmoes.

Wil je weten of je nog meer tekorten hebt? Dat kan heel makkelijk met verschillende labtesten!

Meten=Weten!

Klik dan op deze link en maak een afspraak voor een EMB-bloedtest.

Meer weten over een EMB bloedtest? Klik dan hier.

Meer weten over wie ik ben en wat ik doe?

Meest gestelde vragen over basis supplementen:

Wat zijn basis supplementen?

Basis supplementen zijn supplementen die de basisbehoeften van het lichaam aanvullen, zoals vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren.

Waarom zijn basis supplementen belangrijk?

Basis supplementen zijn belangrijk omdat het soms moeilijk is om alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft via voeding binnen te krijgen.

Moet ik basis supplementen nemen als ik al een gezond dieet heb?

Zelfs met een gezond dieet kunnen er tekorrten van vitamines en mineralen ontstaan, omdat de bodemgezondheid niet meer is zoals vroeger! Je kan gerust zeggen: uitgeput! Hierdoor bevatten onze groente en fruit bevatten minder tot bijne geen vitamines en mineralen meer. Niet alleen dat, want tegenwoordig vragen we veel van ons zelf en daarom kun je wel een extra boost gebruiken! 

Hoeveel vitamine D moet ik nemen?

De hoeveelheid vitamine D die u nodig heeft, kan variëren afhankelijk van uw leeftijd, geslacht en gezondheidstoestand. Raadpleeg uw zorgverlener voor de juiste dosering voor uw individuele behoeften.

Geef een reactie