Hoe krijg je een lichaam waar je trots op bent?

Een leven zonder weegschaal

Zie je er tegenop om op de weegschaal te stappen? Is dit iets wat je met regelmaat doet? Laat jij je leven door de getallen op de weegschaal leiden? Dit is iets wat ik een aantal jaar geleden heb gedaan. Ik kon deze vragen allemaal met ja beantwoorden.

Voor een lange tijd liet ik mijn leven leiden door het getal dat op de weegschaal stond. Ik was hier niet tevreden over en paste daarop mijn voedingspatroon aan. In plaats van te kijken naar wat mijn lichaam echt voedt ging ik eten met “goed” en “fout” labelen. 

Ik keek niet naar wat echt bijdroeg aan een gezonde versie van mezelf. 

Hierdoor liet ik mezelf in het weekend gaan om dit vervolgens doordeweeks recht te trekken. De cijfers op de weegschaal gingen wel naar beneden, maar ik voelde me niet fit, energiek en gelukkig. Ik voelde me juist het tegenovergestelde van dat en ik was nooit tevreden. 

Na een tijd was ik deze leefstijl zo zat, ik had geen energie, ik voelde me niet fijn in mijn eigen lichaam, mijn huidklachten waren op z’n ergst en daarbij had ik altijd last van mijn buik. Ik wilde gewoon niet meer in deze cirkel vastzitten en besloot daarom het roer om te gooien. 

Want door hetzelfde te blijven doen bleef de uitkomst ook steeds hetzelfde en dat werkte niet voor mij. 

Ik ben zelf naar verschillende coaches gegaan en heb me helemaal verdiept in studies over wat voeding is, doet en hoe je het voor je kan laten werken in plaats van tegen je. Nadat ik mij helemaal heb omgeschoold mag ik nu zelf mensen begeleiden en coachen; ik heb van mijn zoektocht, mijn passie en mijn werk gemaakt.

Daarom heb ik 5 stappen voor je die jou kunnen helpen:

Stap 1: maak voor jezelf helder waar je naartoe wilt. (Van welke klachten wil je af? Welke doelen heb je? Hoe ziet jouw droomleven eruit?)

Stap 2: maak voor jezelf duidelijk wat je hiervoor nodig hebt. (Misschien is het meer tijd voor jezelf? Meer inzicht over voeding?)

Stap 3: vraag om hulp of schakel de juiste mensen in. Je hoeft het namelijk niet allemaal alleen te doen. Er zijn genoeg mensen om je heen die je willen helpen. Of bijvoorbeeld coaches en therapeuten die jou kunnen ondersteunen.

Stap 4: onderneem actie. Soms kan het best spannend zijn om de eerste stap te nemen, maar door in je comfort zone te blijven ga je niet je droomleven leven. 

Stap 5: wees lief voor jezelf. Durf fouten te maken en wees niet te hard voor jezelf wanneer je een klein stapje terug zet. Zie het grote geheel, wees lief voor jezelf en leer van je fouten (die zijn juist mega waardevol)

Door zelf de bovenstaande stappen te hebben doorlopen ben ik nu op een plek waar ik vol trots naar mijn eigen lichaam kan kijken. Ik voel me fit, energiek en ik eet voeding die mijn lichaam voedt. 

Zelf leef ik volgens de 80/20 regel. 80% van de voeding draagt bij aan een goede gezondheid en 20% ruimte voor extra’s (dit zijn wel verantwoorde extra’s denk aan: een stukje pure chocolade, dadels, heel af en toe een rood wijntje of zelfgemaakte zoete aardappel brownies). Want we zijn niet op deze wereld gekomen om calorieën te tellen of je leven te laten leiden door de weegschaal. Op deze manier heb ik een leefstijl voor mezelf gecreëerd die bij me past en waardoor ik het beste uit mezelf haal. Klik hier voor gezonde recepten!

Bevrijd jezelf, leef een leven in overvloed in plaats van vast te blijven houden aan angst en cijfertjes. Focus je op je diepste verlangens, op kansen, op optimaal genieten van het leven in plaats van je zorgen te maken over je de weegschaal. 

Voel hoe jij je in je lichaam voelt, voel wat je lichaam nodig heeft, voel wat je energie geeft en handel daarnaar. Wees niet bang voor datgene wat je het allerliefst wilt. Gun jezelf wat je het liefst wilt en wat je lichaam echt nodig heeft. 

Heb je hier hulp bij nodig of wil je dat iemand met je meekijkt. Stuur me dan een berichtje of plan een kennismakingsgesprek in! (klik hier)

Liefs, Lotte

Deze febuari is van 2020 jaar geleden.
Deze foto is van maat 2022.
Waarin ik een leven zonder weegschaal leef.

Geef een reactie