Vandaag wil ik het met jullie hebben over een onderwerp dat niet altijd even gezellig is om over te praten, maar wel ontzettend belangrijk: blaasontsteking natuurlijk bestreden.
Ja, die vervelende aandoening die ons soms dwars kan zitten en onze dagen behoorlijk kan verpesten. Maar wees gerust, ik ga jullie vandaag voorzien van een aantal praktische tips en tricks om blaasontsteking op een natuurlijke manier te bestrijden.
Laten we ervoor zorgen dat onze blaas happy en gezond blijft!
Blaasontsteking natuurlijk bestrijden: preventief
Een gezonde darm als basisvoorwaarde
Laten we eens praten over het belang van een gezonde darm.
Wist je dat een gezonde darm mega belangrijk is om blaasontstekingen te voorkomen? Het merendeel (80-90%) van de bacteriën die blaasontsteking veroorzaken, zijn namelijk pathogene bacteriën die zich in onze darm te sterk hebben kunnen vermenigvuldigen.
Deze bacteriën kunnen vervolgens gemakkelijk “verhuizen” van de anus naar de urinebuis, vooral bij vrouwen. Dus, laten we onze darmen in topconditie houden en die nare bacteriën geen kans geven!
Hygiëne, hygiëne, hygiëne!
Een goede persoonlijke hygiëne is van cruciaal belang als het gaat om het voorkomen van blaasontstekingen. Hier zijn een paar handige tips:
- Reinig jezelf altijd van voor naar achter na het toiletbezoek. Zo voorkom je dat bacteriën van de anus in de urinebuis terechtkomen.
- Vermijd het gebruik van zeep bij het wassen van je vagina. Zeep verstoort de natuurlijke pH-balans, waardoor bacteriën gemakkelijker kunnen groeien. Gebruik gewoon warm water om jezelf te reinigen.
Blaasontsteking natuurlijk bestrijden: Plassen!
Plassen is een van de beste manieren om bacteriën uit je blaas weg te spoelen en blaasontstekingen te voorkomen. Hier zijn een paar slimme trucjes:
- Plas altijd direct na het hebben de seks. Dit spoelt eventuele bacteriën weg die in de urinebuis terecht zijn gekomen.
- Neem de tijd om goed uit te plassen en houd je plas niet op. Geef jezelf voldoende tijd op de WC en plas goed uit. Laat geen restjes achter in je blaas. Plassen is geen race, dus ontspan en neem je tijd!
- Extra tip: maak er gelijk een meditatie momentje van. Even uit de 6e versnelling en vertragen!!
Voeding voor een happy bladder
Wat we in ons lichaam stoppen, heeft ook invloed op onze blaasgezondheid. Hier zijn een paar voedingstips om blaasontsteking op een natuurlijke manier te bestrijden:
- Vermijd voedingsmiddelen die het urinezuur verhogen. Denk aan alcohol, cafeïne, pittig eten en kunstmatige zoetstoffen. Deze kunnen irritatie aan de blaas veroorzaken.
- Zorg ervoor dat je voldoende (gefilterd) water drinkt gedurende de dag. Verdeel je inname van water gelijkmatig over de dag. Hydratatie is essentieel om je blaas gezond te houden en de vorming van bacteriën te verminderen.
- Begin je ochtend met een groot glas warm water en voeg een scheutje (biologische troebele) appelazijn toe. Dit kan helpen om je blaas te reinigen en een gezonde pH-balans te behouden.
- Drink vaker vochtafdrijvende kruidenthee! Denk aan theeëtjes zoals: paardenbloem, jeneverbes, Javaanse nierthee, solidago/guldenroede, venkel, peterselie, brandnetel, berkenblad, munt en paardenstaart/equisetum. Deze kruiden hebben een vochtafdrijvende werking en kunnen helpen om je blaas gezond te houden.
Boost je immuunsysteem en darmgezondheid
Een sterk immuunsysteem en een gezonde darmflora zijn cruciaal voor het voorkomen van blaasontstekingen.
Zorg voor gezonde darmen door dagelijks vezelrijk voedsel te eten, zoals groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevorderen een gezonde spijsvertering en regelmatige ontlasting.
Blaasontsteking te bestrijden: Remedies tijdens
Naast de preventieve maatregelen zijn er ook natuurlijke supplementen die je helpen als je al last hebt van een blaasontsteking. Want soms ben je te laat. Als eerst is heel veel water drinken en rust nemen belangrijk. Daarnaast gaan deze supplementen je helpen, want in 85% van de gevallen wordt een blaasontsteking veroorzaakt door de E.colli bacterie.
Hier een lijstje + doseringsadvies:
Dosering: Begin met 3 keer per dag 1500 mg, wat overeenkomt met 3 capsules per dag. Zodra de ernstigste symptomen verdwenen zijn (meestal na ongeveer drie dagen), kun je de dosering verlagen naar 2 keer per dag 2 tabletten (1000 mg dus). Een aanbevolen onderhoudsdosering is 1 keer per dag 500 mg.
Let op: Indien D-Mannose niet snel effect heeft, kan de oorzaak van de blaasontsteking mogelijk niet veroorzaakt worden door een E.colli bacterie. Soms gaat een blaasontsteking samen met een nierbekkenontsteking. Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn: koorts, malaise en pijn in de zij. Wees hier altijd alert op!
Dosering: Begin met 3x daags 2 capsules per dag. Zodra de ernstigste symptomen verdwenen zijn (meestal na ongeveer drie dagen), kun je de dosering verlagen naar 3x daags 1 om daarna over te gaan naar een onderhoudsdosering van 1 capsule per dag. De vorm ascorbinezuur (500-1000 mg), zorgt ervoor dat de zuurgraad van de urine verhoogt.
Betrouwbare merken voor supplementen zijn Vitakruid en Vitals (gebruik code: charlotteanne10 voor 10% korting op Vitakruid.nl en Vitals.nl).
Zorg ervoor dat je deze supplementen altijd bij de hand hebt voor het geval je een beginnend ongemak voelt opkomen.
3: Citroensap.
Als je al last hebt van een blaasontsteking, probeer dan citroensap met water te drinken gedurende de dag. Citroensap kan helpen om het milieu in de blaas minder geschikt te maken voor schadelijke bacteriën.
4: Rauwe knoflook.
Dit staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen en kan ontstekingen verminderen. Probeer dagelijks een teen rauwe knoflook te eten om je immuunsysteem te versterken.
Na een antibiotica kuur: Vul je darmflora aan!
Stel dat je te laat bent en je huisarts je een antibioticakuur heeft voorgeschreven. Antibiotica is effectief in het bestrijden van bacteriële infecties, maar ze doden ook de goede bacteriën in je darmen. Dat willen we natuurlijk niet!
Een gezonde darmflora is essentieel voor een sterk immuunsysteem en het voorkomen van blaasontstekingen. Daarom is het belangrijk om je darmflora aan te vullen na een antibioticakuur.
Een goede manier om je darmflora te herstellen, is door het nemen van een hoogwaardig probioticum.
Dosering van Probiotica: klik voor probiotica
Meng elke ochtend OF avond 1 zakje met 100 ml lauwwarm water en roer goed. Drink het op vóór het ontbijt, op een lege maag. Je kunt het ook in de avond nemen, bijvoorbeeld vóór het slapengaan, als je minstens 2 uur niets hebt gegeten. Op deze manier geef je je darmflora een boost met goede bacteriën, vooral na een antibioticakuur wanneer ze zijn weggevaagd. Gebruik één volledige verpakking.
Let op: Als je ook antibiotica gebruikt, neem dan de probiotica minstens vier uur na je laatste dosis antibiotica.
Onthoud dat het herstellen van je darmflora tijd kost. Blijf geduldig en consistent met het nemen van je probioticum en eet vezelrijke voedingsmiddelen om de groei van goede bacteriën te ondersteunen.
Conclusie blaasontsteking natuurlijk bestrijden
Lieve dames, het voorkomen en bestrijden van blaasontsteking kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en maatregelen kunnen we onze blaas gezond houden. Denk aan het belang van een gezonde darmflora, hygiëne, voldoende hydratatie en voedingskeuzes die de gezondheid van de blaas ondersteunen. En als je toch te maken krijgt met een blaasontsteking, wees niet getreurd! Er zijn natuurlijke remedies en supplementen die je kunnen helpen bij het herstel.
Blijf goed voor jezelf zorgen, luister naar je lichaam en neem de nodige stappen om blaasontsteking op een natuurlijke en effectieve manier te bestrijden. Jij hebt de kracht om je blaas happy en gezond te houden!
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met mij op te nemen. Ik sta altijd klaar om je te ondersteunen op je reis naar een gezonde blaas!
Succes en liefs,
Charlotte Anne
Orthomoleculair therapeut
Meer weten over wie ik ben en wat ik doe? Of volg mij via Intagram voor dagelijkse inspriatie en tips!