Alles wat je wilt weten over wat je moet eten.

Help wat moet ik eten?

Herken je het? Je bent druk, druk, druk. Je hele dag zit vol geplant en dan moet je ook nog eens een gezonde maaltijd op tafel toveren… Wat moet ik eten, waar moet ik beginnen?!

“Nederlanders gaan graag naar een restaurant, eetcafé, andere plek waar ze kunnen eten, halen eten af of laten het thuisbezorgen. Even niet hoeven nadenken over wat je moet koken is een van de belangrijkste redenen.”  – Voedingscentrum

Je kunt wel zeggen dat we steeds minder moeite doen en luier worden met koken. Vaak komt dit omdat we zo druk zijn in het dagelijkse leven. We willen misschien wel gezond eten, maar het moet ook makkelijk, snel klaar zijn, niet te veel moeite kosten en niet te vergeten lekker zijn! Hierdoor gaan we steeds vaker uit eten, bestellen we eten, laten we onze boodschappen bezorgen of kopen we maaltijden die al voor ons zijn gemaakt.

Eigenlijk slaan we de spijker een beetje mis door geen/minder tijd te besteden aan eten. Het is namelijk een manier om goed voor jezelf te zorgen, we noemen het zelfzorg of self care. Boodschappen doen (je eten uitzoeken), eten bereiden en bewust te eten, is dus allemaal een vorm van self care. Door dit uit handen te geven, pakken we niet meer de verantwoordelijkheid over onze eigen gezondheid en zijn we niet bewust van wat we nu precies eten.

Tijd om daar verandering in te brengen! Hoe doe ik dat?

Door deze blog te lezen zet je een hele goede eerste stap. Deze onderstaande vragen helpen je bewust te maken over wat voeding met je doet. Sta je wel eens stil bij deze punten?

 • Hoe voel je je na een keer uit eten gaan?
 • Hoe voel je je na het bestellen van een snelle hap?
 • Hoe voel je je na het eten van een kant en klare maaltijd?
 • Krijg ik energie van deze maaltijd?

Als ik naar mezelf kijk, voel ik me vaak lui en moe, krijg vaak een opgezette buik en ik eet vaak meer dan ik nodig heb van kant-en-klare maaltijden (het voelt alsof ik dan geen rem heb). De dag daarna kan ik soms moeilijk naar de wc en voel ik me niet zo happy. 

Hoe wil je je voelen na het eten? Vol energie? Vrolijk/happy? Lekker in je vel? Stel jezelf de bovenstaande vragen na het eten van een maaltijd. Zo kan je het verschil van verschillende soorten voeding ervaren, word je bewust en leer je welke voeding wel en niet bijdraagt aan jouw gezondheid.

Maar Lot… Hoe past dit nu in mijn drukke leven? Mijn antwoord hierop is: meal preppen. Dit is heel simpel eigenlijk, het vooraf bereiden van je maaltijden. Misschien doe je het nu al wel eens, zonder dat je erbij stil staat. Je kan het op verschillende manieren toepassen, dus kies er één die voor jou handig is. 

Mijn meal prep tips:

Tip 1: make it simple. Denk niet te moeilijk of te groot, wees creatief en kies in het begin voor makkelijke recepten. 

Tip 2: alle kleine beetjes helpen. Je hoeft echt niet gelijk voor een hele week ontbijt, lunch, avondeten en gezonde snacks klaar te maken. 

”Voor één maaltijd of één dag eten klaarmaken is al super fijn!” 

Tip 3: plan vooruit. Dit is goed en belangrijk voor het maken van betere & gezondere keuzes. Doe dit tijdens een wandeling, ‘s avonds onder de douche of na een lummel momentje op de bank. Dit zijn allemaal goede momenten om even na te denken wat je morgen wilt/gaat eten! Je kan dit ook op zondag in grote lijnen voor de hele week doen, kijk wat bij jou past. 

Planning = key. Dat voorkomt dat je met lege handen staat en het even niet weet. Maar, blijf altijd naar je lichaam luisteren.

Tip 4: maak het leuk. Luister tijdens het koken naar een podcast, bel/face-time met iemand die je een tijdje niet hebt gesproken of kook gezellig samen met een vriend(in). Maak als je is samen kookt lekker veel en neem allebei de helft mee naar huis. Of wissel maaltijden uit met vrienden, familie of buren (food party!) – zo heb je meer variatie en met minder moeite.

Hoe pak ik het aan:

 • Vaak bak op je vrije dag of in het weekend een gezonde snack. Zoals brownies & bananenbrood (hier zit altijd verstopte groente in zoals: wortel/courgette/rode biet) of ik maak bliss balls
  • Van bananenbrood maak ik vaak een extra en vries deze in plakjes van 2 in zodat ik elke dag een voedzame en makkelijke snack bij de hand hebt.
 • Kook voor meerdere dagen/maak extra porties.
 • Zo maak ik graag op zondag een hele grote pan soep met alle groenten die over zijn en echt gegeten mogen worden. De helft wordt ingevroren, zodat er altijd een soepje klaar staat vol nutriënten. Klik hier voor een pompoensoepje en hier voor een knolselderijsoepje.
 • Ook kook ik geregeld mijn avondeten voor een persoon extra, zodat ik de volgende dag een makkelijke voedzame lunch mee naar kantoor kan nemen! (Hier inspriatie).
  • Tijdens het bereiden van je avondeten kun je namelijk super makkelijk een extra portie broccoli koken of wat extra groenten meebakken in de wok/oven. Stop de restjes in een bakje met sla en een zelfgemaakte dressing (1 el tahin/1 el olijfolie/1 el honing) of voeg er wat extra peulvruchten zoals linzen/kikkererwten aan toe. Wat geitenkaas/feta/ hüttenkäse erbij en klaar is Kees!
 • Wat ook super lekker en easy is zijn volkoren (mais/ boekweit/ kikkererwtenmeel) wraps/pannenkoeken. Als je dit een keer s’ avonds wilt eten maak dan een hele stapel boekweit wraps en vries de helft in zodat je altijd wat klaar hebt staan. (Extra inspiratie).
  • Beleg tips voor de wraps: spread – hummus/ hüttenkäse/groentespread/avocado/ en als eiwitbron – bio zalm/bio kip/kikkererwten/linzen. Zorg daarbij voor je portie groenten en vergeet niet! Eat the rainbow, (heel lekker) denk aan rucola, paprika, rode biet, sprouts, kiemen etc. Zo krijg je goede vezels, eiwitten en groente binnen en het is weer eens wat anders dan een salade of die saaie koude boterham!
 • Ontbijt to go: maak in de avond van tevoren al een lekkere chia pudding of overnight oats. Supermakkelijk om groenten in te verstoppen: appel/kaneel/handje walnoten/1 geraspte wortel en ready to go!
 • Eet genoeg groenten! Probeer iedere dag minimaal 400 gram groenten te eten. Dus eet bij elk eetmoment ook een portie groente. Een worteltje met hummus, paprika met hüttenkäse, een tomaatje, komkommer erbij of maak een groente smoothie. 

Verbreed je smaakpalet en ga voor kleur op je bord! Vind je het lastig? Daag jezelf uit om minimaal 3 kleuren op je bord te hebben. Of doe deze gratis challenge: klik hier.

Extra tip van flip: kook extra eieren (van happy bio kippetjes uiteraard) en bewaar ze in de koelkast. Zo heb je elke dag 1 a 2 eitjes als gezonde snack bij de hand. Bewaartijd = ongeveer vijf dagen.

Easy toch? Een goede planning = key!

Hoe ik mijn eten bewaar:

Ikzelf ben overgestapt op glazen bakjes of ik zorg ervoor dat ik bakjes heb die BPA-vrij zijn. Ik wil namelijk niet dat mijn eten naar plastic gaat smaken of dat ik microplastic binnenkrijg via mijn voeding. 

Daarnaast is het ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk hormoonverstorende stoffen binnenkrijgen. Zoals BPA: dit is een chemische stof die in veel plastic producten zit

Let dus op met: plastic flesjes, aluminiumfolie, plastic zakjes, plastic broodtrommels, etc.
Klik hier voor een post met uitleg over hormoonverstorende stoffen.

Tot slot

Ik wil je niet vertellen dat je nooit meer ultra bewerkte voeding mag eten, maar probeer de 80/20 regel aan te houden. 80% draagt bij aan je gezondheid, is whole food, puur natuur en 20% is leuk en eet je dat waar je zin in hebt. Het draait allemaal om balans en kijk altijd naar het geheel, je kan nog steeds genieten van voeding. We zijn niet hier op aarde om calorieën te tellen en te diëten. 

Zelf kies ik zoveel mogelijk voor gezonde alternatieven. Zo maak ik liever zelf ijs dan dat ik naar de mac of ijssalon ga. Ik kies voor voeding die me happy maakt en me een goed gevoel geeft. Mijn eigen soulfood wat er voor iedereen anders uit ziet. Ik wil je bewust maken over voeding, wat het is en wat het met je doet.

Want de huidige voedingsindustrie focust zich in de eerste plaats niet op de gezondste voeding, maar op de best verkoopbare. Daar mag verandering in komen. Dit begint bij jezelf. Neem zelf verantwoordelijkheid en leer wat voeding echt met je doet.

Ik ben benieuwd of jullie met de tips aan de gang gaan! Of misschien heb jij nog een super fijne tip, laten jullie het mij weten? 

Liefs Lot,

 ©️ Charlotte Anne, @CHARLOTTEANNENL and https://charlotteanne.nl, 2022

1 gedachte over “Alles wat je wilt weten over wat je moet eten.

Geef een reactie