3 favo makkelijk hummus recept
Kikkererwten zijn een ware superfood. Boordevol voedingsstoffen en vezels bieden ze talloze voordelen voor onze gezondheid. En wanneer ze worden omgetoverd tot een romige, smaakvol makkelijk hummus recept, wordt hun potentieel alleen maar versterkt.
Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, en een voedingsbron die rijk is aan eiwitten is een onmisbaar onderdeel van gezonde voeding. Gelukkig zijn kikkererwten een uitstekende plantaardige bron van eiwitten, wat hen tot een favoriet maakt onder vegetariërs en veganisten, maar ook onder mensen die gewoon op zoek zijn naar een gezonde eiwitboost.
Persoonlijk ben ik er helemaal weg van. De fluweelzachte textuur, de rijke smaak en de eindeloze mogelijkheden om te combineren maken hummus tot een onmisbaar gerecht in mijn keuken. Van dressing voor een verfrissende salade tot op een knapperig spelt zuurdesembroodje.
Dit gerecht is:
Glutenvrij
Lactosevrij
Vrij van toegevoegde geraffineerde suikers
Bereidingstijd: 15-30 minuten
Ingrediënten: 6 tot 8 porties
Voor de basis hummus:
- 250g biologische kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld als je kiest voor kikkererwten uit blik)
- 3 eetlepels biologische tahini (sesamzaadpasta)
- 2 teentjes biologische knoflook, fijngehakt
- 3 eetlepels biologische extra vierge olijfolie
- Sap van 1 biologische citroen
- 1 theelepel biologische komijn
- Zeezout naar smaak
- Optioneel: een snufje biologische paprikapoeder of sumak voor garnering
- Water (indien nodig)
Extra voor de andere varienten:
Hummus met rode bieten
Ingrediënten:
- Alle basis ingrediënten
- 200g biologische rode bieten, gekookt en afgekoeld
Hummus met gegrilde paprika
Ingrediënten:
- Alle basis ingrediënten
- 1 grote biologische rode paprika
Benodigdheden springrolls
Keukenmachine
Instructies basis:
- Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, week ze dan ’s nachts in ruim water en kook ze daarna volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen.
- In een keukenmachine combineer je de gekookte of uitgelekte kikkererwten, tahini, knoflook, olijfolie, citroensap, komijn en een snufje zout.
- Meng alles tot een gladde massa. Als de hummus te dik is, voeg dan geleidelijk wat water toe totdat je de gewenste consistentie bereikt hebt.
- Proef de hummus en voeg indien nodig meer zout of citroensap toe naar smaak.
- Schep de hummus in een kom en garneer met een scheutje olijfolie, een snufje paprikapoeder of sumak, en eventueel wat hele kikkererwten.
Instructies: hummus met rode biet
- Schil de rode bieten en snijd ze in grove stukken.
- Voeg de rode bieten samen met de andere ingrediënten toe aan de keukenmachine en volg de instructies zoals beschreven in het “Basic Biologische Hummus” recept.
Met deze recepten kun je genieten van drie heerlijke variaties van biologische hummus!
Instructies: hummus gegrilde paprika
- Verwarm de grill voor op middelhoog vuur.
- Leg de rode paprika op de grill en rooster hem aan alle kanten tot de schil zwart geblakerd is en de paprika zacht is.
- Doe de gegrilde paprika in een kom en dek af met plasticfolie. Laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen.
- Verwijder vervolgens de schil, zaadjes en steel van de paprika en snijd het vruchtvlees in stukjes.
- Voeg de gegrilde paprika samen met de andere ingrediënten toe aan de keukenmachine en volg de instructies zoals beschreven in het “basic hummus” recept.
Met deze recepten kun je genieten van drie heerlijke variaties van biologische hummus!

Wil je meer inspiratie kijk dan bij de andere recepten op mijn website of op mijn Instagram!
Laat je me weten welke hummus jij het lekkerst vond? Deel je recept foto via Instagram via #soulfood, #meukvrij, #charlotteanne of tag mij via @charlotteannenl. Enjoy!
Liefs, Lot